Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα μας, δεν είναι μια έξυπνη αλλά μια σοφή κυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση ξεπούλησε την εξυπνάδα της τόσο προεκλογικά, εμπορευόμενη λιανικώς την ελπίδα σε τιμές χονδρικής όσο και κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών διακυβέρνησης με την ολοκληρωτικά αποτυχημένη διαπραγμάτευση.

Τώρα, με τα αποθέματα της εξυπνάδας εξαντλημένα, επιδίδεται πάντοτε στα πλαίσια των ικανοτήτων της, στη πιστή τήρηση των εντολών της τρόικας συν ένα, και φυσικά στην επικοινωνιακή διαχείριση της αναίμακτης εφαρμογής των όρων των τρίτου μνημονίου από τους πολίτες.

Στο μεσοδιάστημα, την εξυπνάδα των κυβερνητικών στελεχών η οποία μέχρι στιγμής κοστολογείται σε μερικές δεκάδες δις ευρώ, καλείται να ξεπληρώσει ο ελληνικός λαός σε βάθος δεκαετιών.

Το σημαιοφόρο επιχείρημα των αντιμνημονιακών δυνάμεων, ότι το μνημόνιο έφερε την οικονομική κρίση έχει πλέον υποσταλεί ενώ είναι συλλογικά αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η χώρα δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί χωρίς την οικονομική στήριξη της ομάδας των  δανειστών. Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, εισφορές, επιστροφές φόρων, πληρωμές του δημοσίου σε δάνεια και υποχρεώσεις για παροχές κοινωνικών υπηρεσιών είναι καταβλητέα μόνο με την χρηματοδότηση των δανειστών και εταίρων μας.

Ταυτόχρονα με την εξάντληση των αποθεμάτων εξυπνάδας των μέχρι πρότινος αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, δυστυχώς εξανεμίζεται και η όποια ελπίδα του λαού για την αναβίωση της οικονομικής ευμάρειας των περασμένων δεκαετιών.

Σύντομα και αμέσως μετά τις θερινές διακοπές, η πλειονότητα των πολιτών θα κληθεί να αναπροσαρμόσει την καθημερινότητα της σε νέα επαχθέστερα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, αντιλαμβανόμενη και με ισχυρές δόσεις απογοήτευσης, ότι δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά, άλλοι δρόμοι και εύκολες λύσεις για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης.

Σοφός είναι αυτός που μπορεί να κρίνει το τι οφείλει να αλλάξει αλλά και τι οφείλει να διατηρήσει ίδιο, προκειμένου να βελτιώσει τη ζωή του όπως και τη ζωή των οικείων του.

Αντίστοιχα, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου, ανεξαρτήτου κομματικής απόχρωσης, οφείλει με μεγάλη σοφία να υλοποιήσει δραστικές αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις όλων εκείνων των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων που οδήγησαν τη χώρα μας στην εθνική επαιτεία και την απαξίωση.

Οφείλει επίσης να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη προς τα πολιτικά κόμματα, τους θεσμούς, την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Facebook Comments