Τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της Ελλάδα και των ελληνικών τραπεζών για το 2021 και ενώ η κρίση που προκάλεσε η πανδημία συνεχίζεται, παρουσίασαν τα στελέχη της Fitch σε δικτυακό webinar.

Όπως τόνισαν η Ελλάδα έχει αρκετά “μαξιλάρια” που περιορίζουν τους κινδύνους από την αύξηση του χρέους ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα δουν αναβάθμιση των αξιολογήσεων τους εάν, μεταξύ άλλων, προχωρήσουν με τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις και διαχειριστούν τη λήξη στα μορατόρια.

Μπορεί τα επίπεδα του ελληνικού χρέους να είναι υψηλά, ωστόσο η Fitch δεν ανησυχεί για την βιωσιμότητά του καθώς υπάρχουν πολλοί, εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες που περιορίζουν τους όποιους κινδύνους. Αυτό επισήμανε ο Alex Muscatelli, επικεφαλής αναλυτής της Fitch Ratings για την Ελλάδα, στο σημερινό webinar αναλυτών του διεθνούς οίκου για τις προοπτικές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Κατά την Fitch, το επίπεδο του χρέους δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, όσο η δυναμική του χρέους.

Όπως σημείωσε, η αύξηση του ελληνικού χρέους που προκαλεί το σοκ της πανδημίας ( στο 197% του ΑΕΠ το 2020), θα ήταν ανησυχητική εάν δεν υπήρχαν τα πολύ σημαντικά “μαξιλάρια” τα οποία κάνουν το κόστος εξυπηρέτησή του να είναι πολύ χαμηλό και άρα βιώσιμο.

Αυτά τα “μαξιλάρια” σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ το οποίο έχει βοηθήσει στη μείωση των επιτοκίων με τα οποία εξυπηρετεί η Ελλάδα το χρέος της, καθώς και στη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, υπάρχουν και παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ίδια την διαχείριση που κάνει η Ελλάδα. Σε αυτούς ο οίκος τοποθετεί το γεγονός ότι το βάρος των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα είναι χαμηλό καθώς οι διάρκειες των δανείων και άρα οι πληρωμές είναι πολύ μακροπρόθεσμες, ενώ πολύ σημαντικό μαξιλάρι για την Ελλάδα αποτελεί το πολύ υψηλό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων που διατηρεί, παρά την πανδημία.

Σημειώνεται πως ο οίκος προβλέπει πως το χρέος θα υποχωρήσει στο 189,7% φέτος, το 2022 θα κινηθεί στο 185%, το 2023 στο 180,8%, το 2024 στο 176,4% και το 2025 στο 172,4%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments