H ευρύτερη οικονομική κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το 2021 τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά υπογράμμισε ότι παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από το βραχυπρόθεσμο outlook, η οποία σχετίζεται συγκεκριμένα με τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιασμών.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση και τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επισήμανε ωστόσο ότι η διατήρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε υψηλά επίπεδα, η εξάπλωση των μεταλλάξεων και η σχετιζόμενη παράταση και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων βαραίνουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα.

Οι συνεχιζόμενοι εμβολιασμοί, μαζί με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, στηρίζουν τις προσδοκίες για μια επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε.

Αδύναμο το α τρίμηνο, καλύτερη η εικόνα στη συνέχεια

Αν και για το α τρίμηνο η ΕΚΤ περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αδυναμίας, η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί στη συνέχεια.

Για τους επόμενους μήνες, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού – και εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις από την εξέλιξη της πανδημίας – θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

Η αξιολόγηση αυτή αποτυπώνεται και στο βασικό σενάριο των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας: οι προβλέψεις αυτές τοποθετούν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 4,0% το 2021, 4,1% το 2022 και 2,1% το 2023. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις (Δεκέμβριος 2020) το outlook για την οικονομική δραστηριότητα παραμένει αμετάβλητο σε γενικές γραμμές.

Παράλληλα, οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 1,5% το 2021, 1,2% το 2022 και 1,4% το 2023. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου το outlook αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2021 και το 2022 και παρέμεινε αμετάβλητο για το 2023.

Facebook Comments