Χαλβάς: Το νηστίσιμο γλυκό που συμπληρώνει τη διατροφή μας!
Η περίοδος της νηστείας αποτελεί το διάστημα απομάκρυνσης πολλών ανθρώπων από τα ζωικά προϊόντα
Η περίοδος της νηστείας αποτελεί το διάστημα απομάκρυνσης πολλών ανθρώπων από τα ζωικά προϊόντα
Η περίοδος της νηστείας αποτελεί το διάστημα απομάκρυνσης πολλών ανθρώπων από τα ζωικά προϊόντα. Η τακτική αυτή αποτελεί και μία τάση της εποχής, πέρα από το διάστημα της νηστείας.
Προσπαθώντας όμως να αποκλείσετε το σύνολο των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή σας, συχνά καταλήγετε σε ένα περιορισμένο αριθμό τροφίμων που συμπεριλαμβάνετε στο διαιτολόγιό σας, στερώντας έτσι και τον οργανισμό σας από ορισμένα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά για την προαγωγή της υγείας και εύρυθμης λειτουργίας του.
Αυτή είναι και η αιτία της αυξημένης κατανάλωσης οσπρίων κατά το διάστημα της νηστείας. Η τακτική επιλογή τους είναι μονόδρομος, ελλείψει άλλων πρωτεϊνούχων επιλογών. Το ζητούμενο όμως είναι να επιλέξετε και άλλα τρόφιμα, κυρίως στα ενδιάμεσα των γευμάτων που θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.
Πρώτη επιλογή είναι οι ξηροί καρποί. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και το σησάμι είναι μικρογεύματα που προσφέρουν πρωτεΐνη, ακόρεστα λιπαρά οξέα και μικροθρεπτικά συστατικά στο άτομο που τα επιλέγει.
Όταν φθάνουμε στο θέμα του γλυκού, το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφή μας, ο χαλβάς, απόγονος του σησαμιού, είναι μία από τις καλύτερες λύσεις. Η βασική πρώτη ύλη του χαλβά είναι το ταχίνι, σε αναλογία περίπου 50% το οποίο συνοδεύεται από ένα μείγμα γλυκαντικών υλών, που κατά μέσο όρο αγγίζει ή ξεπερνά λίγο το 40%.
Επιπλέον, ανάλογα με τη γεύση που επιλέγει ο καθένας, μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, κακάο ή μέλι. Από τη σύστασή του γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό γλυκό. Συγκεκριμένα δε, για την περίοδο της νηστείας, ο χαλβάς μπορεί στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής, να συμβάλλει :
Χάρη στα παραπάνω χαρακτηριστικά, ο χαλβάς δικαίως αποτελεί το πιο συχνό σε χρήση γλυκό κατά την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο. Προσοχή όμως πρέπει να δίνετε στην ποσότητα κατανάλωσης. Όπως σε όλα τα υγιεινά και παράλληλα γευστικά τρόφιμα, έτσι και στον χαλβά πρέπει να ελέγχετε την ποσότητα κατανάλωσης, δημιουργώντας τον απαιτούμενο χώρο στο ημερήσιο διαιτολόγιο σας.
Πόσες θερμίδες κρύβει μια μπουκιά χαλβά
Οι θερμίδες του χαλβά:
Η κατανάλωσή του βοηθά:
Facebook Comments