Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ έκλεισε οριστικά το θέμα των πρόωρων εκλογών, που συστηματικά διακινούσαν τόσο πολιτικά πρόσωπα όσο και δημοσιογράφοι επί σειρά μηνών.

Ο κύριος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός, όπως ήταν και στην συνέντευξή του στο Βήμα, ότι εκλογές δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν πριν από το τέλος της τετραετίας. Αυτό δηλαδή που γράφουμε συστηματικά από την στήλη αυτή εδώ και αρκετό καιρό. Και ο λόγος είναι απλός. Δεν έχει κανέναν απολύτως κίνητρο μια κυβέρνηση που βρίσκεται στα μέσα της θητείας της και έχει να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη κατάσταση στην ιστορία της χώρας τα τελευταία 60-70 χρόνια,  δηλαδή την πρωτοφανή πανδημία, που συγκλονίζει εδώ και ένα χρόνο ολόκληρη την ανθρωπότητα, να επιδιώκει να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Και μάλιστα με το σύστημα της απλής αναλογικής το οποίο μοιραία κρύβει πολλούς κινδύνους και παγίδες.

Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, που συζητούν μαζί του από τότε που ξεκίνησε αυτή η φημολογία περί πρόωρων εκλογών, γνωρίζουν την βαθιά αντίθεσή του σε αυτό το ενδεχόμενο. Ο κύριος Μητσοτάκης, που είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός ηγέτης, γνωρίζει καλά ότι είναι αντίθετο και προς την θέλησή της κοινής γνώμης αλλά και προς την πολιτική λογική να προσφύγει μια κυβέρνηση στις κάλπες πρόωρα όταν καλά-καλά δεν έχει τελειώσει με την διαχείριση της πρωτοφανούς πανδημίας. Οι λόγοι είναι προφανείς:

  1. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα διαθέτει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 βουλευτών. Ακόμα και με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με την οποία θα διεξαχθούν οι μεθεπόμενες εκλογές, είναι λίαν αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξανακερδίσει τόσο μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για ποιο λόγο λοιπόν η κυβέρνηση να διακινδυνεύσει να χάσει βουλευτές όταν μπορεί για δύο χρόνια ακόμα να κυβερνήσει χωρίς εμπόδια και να εφαρμόσει το πρόγραμμα της;
  2. Επιπρόσθετα, αν ένας πρωθυπουργός επιδιώξει να καταφύγει σε εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εκλογικού σώματος, τότε κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων. Διότι είναι σαφές ότι η απλή αναλογική, την οποίαν δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει στη χώρα μας, δεν ξέρουμε τι αλλαγές στην πολιτική και εκλογική συμπεριφορά των πολιτών μπορεί να επιφέρει. 
  3. Ο σημαντικότερος όμως λόγος για τον οποίον ο κύριος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία και να μην προκαλέσει εκλογές, νωρίτερα, τουλάχιστον, από το φθινόπωρο του 2022, είναι ότι μετά το τέλος της πανδημίας, που όλοι ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, η χώρα θα μπει σε μια ανοδική τροχιά με μια εκρηκτική ανάπτυξη, που θα της εξασφαλίσουν και τα τεράστια ποσά που θα προέλθουν από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ευρωπαΐκής Ένωσης. Όπως άλλωστε παρουσίασε τα προγράμματα αυτά στην Βουλή την περασμένη Τρίτη, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η εφαρμογή αυτού του προγράμματος των μεγάλων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα γίνει από το 2021 μέχρι το 2027, χάρις στο Ταμείο Ανάκαμψης,  θα δώσει τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία αλλά και στο μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Ποιός πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να βρίσκεται στην εξουσία όταν αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές θα συντελούνται; Και όταν γνωρίζει πως μπορεί να κερδίσει καλύτερα την εκλογική αναμέτρηση στα τέλη του 2022 η μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 2023, με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις; Εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μια ολόκληρη οκταετία για τον ίδιο και την κυβέρνηση του. 

Ασφαλώς, την εκλογολογία την διακινεί και ο ΣυΡιζΑ. Πολύ λογικό για τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα, του οποίου ηγετική θέση σε κάποιο ικανό βαθμό αμφισβητείται από τις αριστερές τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κόμματος του, να επιδιώκει να συντηρεί την εκλογολογία για να μπορεί να συσπειρώνει το κόμμα του έναντι τον εσωκομματικών αμφισβητιών του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κύριος Τσίπρας θα ήθελε τώρα να γίνουν εκλογές. Και εκείνος πρέπει να επενδύσει στο χρόνο για να δει εάν μπορεί να αλλάξει το κόμμα του και αν μπορεί να κάνει την κεντροαριστερή στροφή που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του χωρίς ακόμα να είναι σε θέση να την πραγματοποιήσει.

Προσωπική μας άποψη είναι ότι δεν θα την καταφέρει ούτε μέχρι τα μέσα του 2023, όταν θα γίνουν οι εκλογές. Αλλά, κακά τα ψέματα, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Και για τον κύριο Τσίπρα!

Facebook Comments