Moody΄s: Αναβάθμιση μόνο εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις – Πρόκληση το χρέος
Η διατήρηση σταθερής της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εξισορροπεί τις μεταρρυθμίσεις επιτάχυνσης της ανάπτυξης
Η διατήρηση σταθερής της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εξισορροπεί τις μεταρρυθμίσεις επιτάχυνσης της ανάπτυξης
Η διατήρηση σταθερής της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εξισορροπεί τις μεταρρυθμίσεις επιτάχυνσης της ανάπτυξης τις οποίες έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο παραμένει η βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αναφέρει η Moodys σε έκθεση της η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, λίγες ημέρες αφ’ ότου ο οίκος αξιολόγησης δεν προχώρησε σε επαναξιολόγηση του ελληνικού πιστωτικού προφίλ, όπως ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Παρασκευή.
Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας αντικατοπτρίζει τα σχετικά υψηλά επίπεδα πλούτου, σε σύγκριση με το μεσαίο μέγεθος της οικονομίας και την εξίσου μεσαίου επιπέδου διαφοροποίηση της τελευταίας, τονίζει ο οίκος.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας σε διάφορους τομείς, αναφέρει η Moodys κι έτσι, η χώρα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους, ένα σημαντικό απόθεμα μετρητών και ένα προσιτό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της.
“Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποστεί ανοδική πίεση εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδώσει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ανοδικών και σταθεροποιημένων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης”, αναφέρει ο Steffen Dyck, συντάκτης της έκθεσης της Moodys για την Ελλάδα. “Αντίθετα, η αξιολόγηση της χώρας θα υπόκειτο σε καθοδικές πιέσεις εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών αντιστραφεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας στην ευρωζώνη”.
Η πανδημία του κορονοϊού διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οδήγησε σε απότομη συρρίκνωση της οικονομίας το 2020, ωστόσο σημαντικού μεγέθους πόροι εκ μέρους της ΕΕ αναμένεται να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, εκτιμάται στην έκθεση.
Κύρια πρόκληση, όπως σημειώνεται, για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει η αυξημένη επιβάρυνση του χρέους της, το οποίο άγγιξε το 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών ανά τον κόσμο τις οποίες αξιολογεί η Moody’s.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με “Ba3” και σταθερό outlook.
Άλλωστε, μόλις πριν από δύο ημέρες, σε έκθεσή της η Moody’s αναφέρθηκε στην Ελλάδα με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως ανέφερε στην έκθεσή της, την Τετάρτη 19 Μαΐου, η Moody’s, η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσει στην Ελλάδα την υψηλότερη ώθηση ως προς το ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας και θα μειώσει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ.
Πιο αναλυτικά, όπως σημείωνε ο οίκος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα λάβουν σχεδόν το ήμισυ όλων των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Οι πόροι αυτοί, μαζί με την τακτική χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, θα οδηγήσουν σε επενδύσεις οι οποίες θα αυξήσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν το χρέος και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και τις συνθήκες εξυπηρετήσής του όπως σημειώνει ο οίκος.
Ωστόσο, κάθε μακροπρόθεσμη ώθηση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η οποία είναι λιγότερο βέβαιη, ανέφερε η Moodys.
Facebook Comments