Τα κεράσια αγαπούν την υγεία μας αλλά και τη σιλουέτα μας!
Κεράσια ονομάζονται οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (Prunus). Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός
Κεράσια ονομάζονται οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (Prunus). Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός
Κεράσια ονομάζονται οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (Prunus). Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι, γνωστό και ως Prunus avium στους βοτανολόγους και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (επιστημονική ονομασία Prunus cerasus).
Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στη χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη. Τα κεράσια είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και πρωτεϊνών. Επίσης τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Τέλος στα κεράσια συναντούμε αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Ένα κεράσι αποδίδει 4-5 θερμίδες.
Ιστορία στα κόκκινα
Το κεράσι είναι ο καρπός της κερασιάς, ενός φυλλοβόλου δέντρου με πατρίδα τον Καύκασο. Από τα αρχαία χρόνια υπήρχε αβεβαιότητα για την καταγωγή του με τους Έλληνες να θεωρούν την Κερασούντα του Πόντου πατρίδα του κερασιού. Έτσι βγήκε, άλλωστε, και το όνομα. Ο Λούκουλος, Ρωμαίος στρατηγός γνωστός για τα πολυτελή γεύματα του τα έφερε στην Ιταλία το 72 π.Χ. όπου και τα μεταφύτεψε. Στην Αγγλία έφτασαν κατόπιν παραγγελίας του Ερρίκου Η’ αφού τα είχε δοκιμάσει στο Βέλγιο. Πλέον είναι διαδεδομένα σε όλον τον κόσμο, ενώ υπάρχουν πολλά είδη που ευδοκιμούν αναλόγως με την περιοχή.
Και από θρεπτικά συστατικά;
Τα βρίσκεις στην αγορά από τον Ιούνιο και πέρα από εξαιρετική γεύση προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό, ενώ κάθε κερασάκι έχει ελάχιστες θερμίδες.
Πώς σε ωφελούν
Τα κεράσια είναι αντικαρκινικά, εξαιτίας των ανθοκυανινών που περιέχουν, καθώς οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Νοστιμιά ως το κουκούτσι
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από το κεράσι δεν πάει τίποτα χαμένο, μιας και μπορείς να καταναλώσεις ακόμη και τα κουκούτσια. Εντάξει, δεν τρώγονται ακριβώς αλλά με τα κουκούτσια από τα κεράσια μπορείς φτιάξεις λικέρ. Επιπλέον, αν έχεις όρεξη και χρόνο να αφαιρέσεις τον πυρήνα των κερασιών, η σάρκα τους γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, σιρόπι, χυμός και αναψυκτικό. Με κερασάκια φτιάχνεις επίσης τάρτες και φρουτοσαλάτες, ενώ μπαίνουν με επιτυχία και σε πράσινες σαλάτες και αλμυρές συνταγές με πουλερικά και κρέας. Επίσης, διακοσμείς καλοκαιρινά γλυκά και τούρτες και μην ξεχνάς τα διάσημα κεράσια μαρασκίνο που βουτάνε σε πολλά ποτά και κοκτέιλ.
Facebook Comments