Το βερίκοκο είναι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Ταυτόχρονα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας και μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

Η εποχή του βερίκοκου αρχίζει από το τέλος του Μαΐου και διαρκεί, ανάλογα με την ποικιλία, μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Έχει λίγες θερμίδες, χαμηλά λιπαρά και πολλές ίνες και υδατάνθρακες.

Καταναλώνεται κυρίως ωμό. Κάνει επίσης εξαιρετικές μαρμελάδες, κομπόστες, φρουτοσαλάτες, λικέρ και χυμούς. Αποξηραμένο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη μαγειρική.

Το βερίκοκο θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία.

Μερικά από τα σπουδαιότερα οφέλη που προσφέρουν είναι τα ακόλουθα:

1. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Θεωρείται πολύ ωφέλιμο στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και ιδιαίτερα του πνεύμονα και του δέρματος. Το λυκοπένιο που περιέχει έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

2. Χαρίζει όμορφο δέρμα

Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία της ομορφιάς. Η αγορά είναι γεμάτη από κρέμες, σαπούνια και ενυδατικά προϊόντα από βερίκοκο. Η περιεκτικότητα του φρούτου αυτού σε βιταμίνη Α καταπολεμά την ακμή και τα εξανθήματα και βελτιώνει την υφή του δέρματος.

3. Είναι ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα

Έχει ελάχιστες θερμίδες, 47 θερμίδες τα δύο. Η γλυκιά του γεύση δίνει την αίσθηση του γλυκού, άρα σας βοηθά να καταπολεμήσετε τις λιγούρες.

4. Κάνει καλό στην αναιμία

Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 2 βερίκοκα) μπορεί να δράσει βοηθητικά σε όσους πάσχουν από αναιμία. Ακόμη, η μικρή αλλά σημαντική περιεκτικότητα του φρούτου σε χαλκό, βοηθάει το σίδηρο να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα.

5. Βοηθά την πεπτική λειτουργίαΛόγω του ότι παρουσιάζει αλκαλική αντίδραση στο πεπτικό σύστημα, το βερίκοκο μπορεί να συμβάλει στην

καλύτερη πέψη, ενώ εξαιρετικά βοηθητικές είναι και οι φυτικές του ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών. Για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα, μπορείτε επίσης να φάτε αποξηραμένα βερίκοκα, δεδομένου ότι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες.

6. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

H κυτταρίνη και η πηκτίνη που συναντάμε στα βερίκοκα αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά και φέρνουν αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Η κυτταρίνη, συγκεκριμένα, βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, ενώ η πηκτίνη απορροφά και κατακρατά νερό, συντελώντας έτσι κι αυτή στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

7. Προστατεύει την όραση

Πλούσιο σε βιταμίνη Α, τα βερίκοκο συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών. Καταναλώνοντας περίπου 3 βερίκοκα, καλύπτουμε σχεδόν το 100% της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη Α.

8. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C το καθιστούν σύμμαχο του ανοσοποιητικού.

9.  Κάνει καλό στην καρδιά

Δεδομένου ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης και την προστασία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο εξισορροπεί τα επίπεδα ηλεκτρολυτών διατηρώντας έτσι τους μυς της καρδιάς υγιείς.

10. Ρίχνει τον πυρετό

Πολτοποιήστε μερικά βερίκοκα μαζί με μέλι και νερό και πιείτε το χυμό τους. Θα σας ενυδατώσει και θα σας χαρίσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Facebook Comments