BofA: Η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει πράσινα κρατικά ομόλογα
Στις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται στην αγορά πράσινων κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, χάρη και στις πολιτικές που ακολουθούν πλέον η Ε.Ε. και η ΕΚΤ
Στις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται στην αγορά πράσινων κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, χάρη και στις πολιτικές που ακολουθούν πλέον η Ε.Ε. και η ΕΚΤ
Στις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται στην αγορά πράσινων κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, χάρη και στις πολιτικές που ακολουθούν πλέον η Ε.Ε. και η ΕΚΤ με τη στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, επικεντρώνεται η Bank of America, τονίζοντας πως αν και παραμένει ακόμα μία μικρή αγορά, έχει τη δύναμη να ανταγωνιστεί αυτήν των “κανονικών” ομολόγων. Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα ενθαρρύνει και συστήνει στις κυβερνήσεις της Ελλάδας όπως και των Ισπανίας, Φινλανδίας, Αυστρίας και Πορτογαλίας να κάνουν αυτό το βήμα και μάλιστα άμεσα.
Η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων έχει αρχίσει και εδραιώνει την παρουσία της στην κατηγορία των πράσινων ομολόγων, ειδικά από το 2020, όπως σημειώνει η BofA. Αν και χώρες όπως η Γαλλία έχουν παρουσία σε αυτήν την αγορά από τον Ιανουάριο του 2017, η περσινή χρονιά ήταν αυτή που σηματοδότησε την αύξηση του ενδιαφέροντος και από άλλες κυβερνήσεις της περιοχής να κάνουν αυτό το βήμα, με ομόλογα διαφόρων διαρκειών, ενώ η Γερμανία αποφάσισε να εκδίδει τακτικά πράσινα ομόλογα και να προχωρά σε reopening των εκδόσεων αυτών, στις διάρκειες 5 με 30 έτη.
Έτσι, με τη συμβολή των περιφερειών και των κυβερνήσεων, η ανάπτυξη των πράσινων ομολόγων σε ευρώ επιταχύνθηκε από το 2020, αλλά σε σχετικούς όρους παραμένει μία σχετικά μικρή αγορά. Οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη κινήθηκαν μόλις στο 0,5% των συνολικών εκδόσεων του 2020 και είναι στο 3% προς το παρόν, των συνολικών εκδόσεων του 2021. Κατά την άποψη της BofA, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι από τις κύριες αγορές που πρέπει να εισαγάγουν μια πράσινη εναλλακτική λύση έναντι των συμβατικών τους ομολόγων.
Τα ευρωπαϊκά πράσινα κρατικά ομόλογα έχουν προσελκύσει κατά μέσο όρο προσφορές που ξεπερνούν κατά 7 φορές το ποσό που αντλούν τελικά οι κυβερνήσεις, κάτι που αποτελεί ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, ωστόσο είναι χαμηλότερο από τη ζήτηση που συγκεντρώνουν τα βιβλία προσφορών για τα “συμβατικά” κρατικά ομόλογα της περιοχής, όπου σε μέσο όρο οι εκδόσεις καλύπτονται κατά 8 φορές.
Όσον αφορά τη σύνθεση κατανομής των πράσινων ομολόγων σε σύγκριση με τα μη πράσινα κοινοπρακτικά ομόλογα στο περιβάλλον της ευρωπαϊκής αγοράς, οι διαχειριστές κεφαλαίων, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, είναι αυτά που κυριαρχούν στις προσφορές για τα πράσινα ομόλογα, έναντι των τραπεζών, των επίσημων ιδρυμάτων και των hedge funds. Γεωγραφικά, όπως τονίζει η BofA, οι χώρες της Ευρωζώνης όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες συγκρίσιμες αγορές έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή επενδυτών στις συναλλαγές πράσινων ομολόγων. Αντίθετα, οι πράσινες εκδόσεις στις ΗΠΑ, στην Ασία και σε κάποιον βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώνουν μικρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όπως τονίζει η BofA, από την άποψη του εκδότη, η κατανομή των ομολόγων σε επενδυτές που έχουν βάση την Ευρώπη θα προσφέρει περισσότερη σταθερότητα στην πορεία του τίτλου, ειδικά τη στιγμή που η “πράσινη” αγορά είναι πολύ “νέα” ακόμη, σε σύγκριση με την κατανομή τους σε επενδυτές εκτός της περιοχής.
Αν και τα πράσινα ομόλογα παραμένουν επιλέξιμα για αγορές στις νομισματικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, η BofA εκτιμά πως η ΕΚΤ και η Ε.Ε. αναμένεται να ενθαρρύνουν αυτές τις εκδόσεις και να προσφέρουν υψηλότερα όρια εκδόσεων για αυτούς του τίτλους, λόγω και της έντονης στροφής που υπάρχει στην πολιτική τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τέλος, σε ότι αφορά την τιμολόγηση των πράσινων κρατικών ομολόγων, η BofA παρατηρεί πως μεταξύ των κορυφαίων εκδοτών πράσινων ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά, το premium των green bonds έναντι άλλων ομολόγων στην καμπύλη, τείνει να κινείται στο εύρος των 3-8 μονάδων βάσης. Αυτό το premium φαίνεται συγκεντρωμένο στην περιοχή των ομολόγων διάρκειας 10-20 ετών με την σχετική τιμολόγηση να είναι ιδιαίτερα σταθερή στην περίπτωση της Γερμανίας, η οποία έχει μια διαφοροποιημένη στρατηγική έκδοσης.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments