UniCredit: Στο 5,5% από 2,5% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021
Η UniCredit συνεχίζει το μπαράζ των αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος
Η UniCredit συνεχίζει το μπαράζ των αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος
Η UniCredit συνεχίζει το μπαράζ των αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από την πλειονότητα των διεθνών οίκων, τοποθετώντας πλέον το 2021 ως το έτος όπου ξεκινά το μεγάλο growth story της Ελλάδας, αντίθετα με πριν που γενικότερα θεωρούνταν πως το 2022 θα είναι αυτό που θα σημειωθεί η μεγάλη εκτόξευση.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει στη νέα έκθεση στρατηγικής του γ’ τριμήνου, η ιταλική τράπεζα αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος στο 5,5% (σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με το 2,5% που προέβλεπε πριν) ενώ μειώνει τις εκτιμήσεις της για το 2022 στο 3,0% από 5,0% πριν. Όπως εξηγεί, η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει κυρίως την ισχυρότερη από την αναμενόμενη εκκίνηση του τρέχοντος έτους: το α’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από το 2000, ξεπερνώντας έτσι τις προσδοκίες για μία θετική αλλά συγκρατημένη αύξηση μετά από τους παρατεταμένους οικονομικούς περιορισμούς. Το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ επεκτάθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο (μετά από το 3,8% στο γ’ τρίμηνο του 2021 και το 3,5% στο δ’ τρίμηνο) κάτι που οδηγεί σε σημαντική μείωση του χάσματος σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας, το οποίο τώρα διαμορφώνεται στο 2,7%.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο οίκος, οι οικονομικές έρευνες και τα διαθέσιμα δεδομένα σημείωσαν σταθερές επιδόσεις ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο. Ο δείκτης PMI αυξήθηκε στο 58 το Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2000, και ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κλάδο των υπηρεσιών ανέκαμψε σταθερά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η δραστηριότητα των υπηρεσιών είναι πιθανό να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο έδαφος στο β’ τρίμηνο του 2021, επωφελούμενη από την απελευθέρωση της ζήτησης για κοινωνική κατανάλωση και μια μέτρια ανάκαμψη στον τουρισμό που τροφοδοτείται από την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, μια πειστική ανάκαμψη στον τουρισμό πιθανότατα δεν θα υλοποιηθεί πριν από το 2022, όπως εκτιμά η UniCredit.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να “κεφαλαιοποιήσει” την επιτυχία της κυβέρνησής του σχετικά με την εξασφάλιση για την Ελλάδα νέων ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και την πλήρη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές αγορές, για να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο αναβλήθηκε κάπως λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα δεσμεύσει επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν τα κέρδη ανακάμψουν πιο σταθερά. Αυτό φέρνει το συνολικό ποσό των δημοσιονομικών μέτρων για το 2021 στο 6,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ), παρόμοιο με αυτό που δεσμεύτηκε το 2020.
Τέλος, ότι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, η UniCredit εκτιμά πως το ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα παραμείνει σε έλλειμμα και φέτος και το επόμενο έτος, και από το -9,7% του 2020 θα κινηθεί στο -9,9% του 2021 και στο -4,7% το 2022. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 6,3% φέτος από 7,8% το 2020, και στο 4,4% το 2022. Τέλος, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 200%, και από 205,6% το 2020 θα φτάσει το 206,1% φέτος και το 205,8% του 2022.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments