Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια για τον κλάδο των ταξιδίων και του τουρισμού στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η HSBC σε νέα της έκθεση, καθώς αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης και μάλιστα στην κορυφή της καλοκαιρής σεζόν. Σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί τη σύστασή Buy για τη μετοχή της Aegean τονίζοντας ότι είναι σε πολύ καλή θέση, λόγω και της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει, για να επωφεληθεί από αυτό το σημαντικό come-back του τουρισμού στη χώρα.

Όπως σημειώνει η HSBC η ζήτηση για ταξίδια έως τώρα ήταν δίχως αμφιβολία αδύναμη λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, ωστόσο εκτιμά ότι οι προοπτικές για σημαντική αύξηση της ζήτησης για ταξίδια και αναψυχής είναι πολύ ισχυρές, οι οποίες και θα αρχίσουν να αποτυπώνονται, μόλις χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα ένας από τους προτιμώμενους προορισμούς αναψυχής για τους ευρωπαίους τουρίστες, η Aegean Airlines είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτή την ανάκαμψη, τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς ζήτησης αναψυχής. Η εταιρεία ανέφερε ήδη ότι η ζήτηση αυξήθηκε τον Ιούνιο ως αποτέλεσμα της μερικής αύξησης των περιορισμών. Ακόμη και η TAV Airports ανέφερε ισχυρή ανάκαμψη στη ζήτηση τον Ιούνιο, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως “δείκτης” για την Aegean Airlines.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά αναψυχής για την Ελλάδα. Δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί με τη Γερμανία έχουν μειωθεί, αυτό θα στηρίξει την αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα. Ακόμη και ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, επιτρέπεται να ταξιδεύουν με αρνητικό τέστ PCR ή “πράσινο διαβατήριο”, επισημαίνει η HSBC.

O ρυθμός εμβολιασμού θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ανάκαμψης της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια δείχνουν μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν του καλοκαιριού, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό για τις προοπτικές της Ελλάδας, όπως σημειώνει η HSBC.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βρετανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Aegean Airlines, Με τιμή-στόχο τα 5,95 ευρώ. Όπως επισημαίνει, η ρευστότητα της εταιρείας έχει ενισχυθεί σημαντικά, τη στιγμή που και οι προοπτικές του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικές καθώς η χώρα αναμένεται να είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της αύξησης της ζήτησης για ταξίδια.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η HSBC, η Aegean σημείωσε καθαρές ζημιές 44,5 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου  τριμήνου, οι οποίες και κινηθήκαν στις ίδιες γραμμές με τις εκτιμήσεις που είχε. Η ρευστότητα στο τέλος του τριμήνου ανήλθε σε 418 εκατ. ευρώ, ενώ, επιπλέον, οι ελεύθερες ταμειακές ροές έχουν “γυρίσει” στα θετικά από τον Μάιο και μετά (έναντι 18-20 εκατ. ευρώ cash burn στο δ’ τρίμηνο του 2020), λόγω της κράτησης ή προαγοράς εισιτηρίων.

Κατά την HSBC, οι προοπτικές για την Aegean είναι ενθαρρυντικές. Ενώ η ζήτηση ήταν ήπια έως τον Μάιο του 2021, η μερική άρση των περιορισμών στα ταξίδια από τον Ιούνιο οδήγησαν σε σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης αναψυχής. Τα θετικά στοιχεία από τα αεροδρόμια TAV στην Τουρκία είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης τον Ιούνιο λόγω της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών από ορισμένες από τις χώρες, δηλαδή τη Ρωσία και τη Γερμανία. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, ενώ και οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπεται να επισκέπτονται τη χώρα υπό προϋποθέσεις (όπως προαναφέρθηκε). Αυτά αποτελούν σημάδια ισχυρής ανάκαμψης τη αγοράς στην κορυφή του καλοκαιριού, με τη Aegean Airlines να σχεδιάζει να αποκαταστήσει το 75-80% της χωρητικότητάς της στο τρίτο τρίμηνο.

Η βρετανική τράπεζα υπογραμμίζει πως η Aegean έλαβε 120 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση από την κυβέρνηση, ενώ συγκέντρωσε 60 εκατ. ευρώ νέα κεφάλαια με την έκδοση 18,75 εκατ. μετοχών. Συμπεριλαμβανομένων αυτών των κεφαλαίων, η ρευστότητα της αεροπορικής εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ σήμερα, η οποία φαίνεται ισχυρή, δεδομένου ότι οι ταμειακές ροές της έχουν γίνει θετικές και δέσμευση κεφαλαιουχικών δαπανών ανέρχεται μόνο σε 160 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η HSBC αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το περιθώριο EBIT στο μεσοπρόθεσμο διάστημα στο 8,5% από 8%, καθώς όπως σημειώνει, το 8% φαίνεται χαμηλό με βάση την εκτίμησή της για περιθώριο ΕΒΙΤ 9% το 2023. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Aegean Airlines είναι στρατηγικά σε καλή θέση για να επωφεληθεί από μια αποτελεσματική δομή κόστους, την ισχυρή ζήτηση για αναψυχή και την ισχυρή θέση ρευστότητας που έχει, και για αυτόν τον λόγο διατηρούμε τη σύσταση “αγοράς” για τη μετοχή της”, καταλήγει η βρετανική τράπεζα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments