Ο μεγάλος άγνωστος… «Δέλτα» για οικονομία και τουρισμό
Σημαντικά εμπόδια στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο λόγω του χτυπήματος που μπορεί να δεχτεί ο τουρισμός
Σημαντικά εμπόδια στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο λόγω του χτυπήματος που μπορεί να δεχτεί ο τουρισμός
Σημαντικά εμπόδια στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο λόγω του χτυπήματος που μπορεί να δεχτεί ο τουρισμός θέτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Αν και δεν αναμένεται να στείλει την οικονομία σε ύφεση ωστόσο μπορεί να αφαιρέσει ακόμα και πάνω από 2% από το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου και πάνω από 1,5% από την αύξηση του ΑΕΠ συνολικά για το έτος. Τη στιγμή που πάνω από το 40% των διανυκτερεύσεων στην ευρωζώνη αφορούν το τρίτο τρίμηνο, με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά να συναντώνται στις χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα, οι ξένοι οίκοι αρχίζουν και αποτιμούν ήδη την πιθανότητα του δυσμενούς σεναρίου για τον τουρισμό, που θέλει τις αφίξεις να κινούνται τελικά στο 30% των επιπέδων του 2019, έναντι του 45% που προβλεπόταν μέχρι πρόσφατα.
Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται απόλυτα «προσγειωμένη». Επέλεξε να μην… παρασυρθεί από το πρόσφατο κύμα των αναβαθμίσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος από επενδυτικές τράπεζες και οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι και ανέβασαν τις εκτιμήσεις του σε ανάπτυξη 4,5% (HSBC), 5-5,% (DBRS, Bank of America, UniCredit) έως και 6,5% (Scope Ratings). Ακόμα και η Κομισιόν προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της, έστω και μικρή, τοποθετώντας πλέον την ανάπτυξη φέτος στο 4,3%.
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο εμμένει στην πρόβλεψή του. Καλύτερα μία ανοδική έκπληξη παρά μία απογοήτευση η οποία μπορεί να διαταράξει τα ελληνικά assets, είναι το σκεπτικό του. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 3,6% στην Ελλάδα φέτος, η οποία και είναι η πιο απαισιόδοξη σε σχέση με τις προβλέψεις τόσο των θεσμών όσο και των τραπεζών και των διεθνών οίκων, ενσωματώνει και τον αντίκτυπο της νέας μετάλλαξης «Δέλτα» στην οικονομία.. Όπως τόνισε, δεν αναμένεται ο στόχος του 3,6% να αναθεωρηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, δεδομένων των πολλών αβεβαιοτήτων που υπάρχουν ακόμη – όπως η πορεία των τουριστικών εισπράξεων στο τρέχον κρίσιμο για τον κλάδο τρίμηνο και η εξέλιξη και ο αντίκτυπος τη πανδημίας – ενώ ακόμη δεν υπάρχουν και επίσημα στοιχεία από τη ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας στο β’ τρίμηνο και δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε ο υπουργός, υπάρχουν πάντως ενδείξεις για ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, ενώ στόχος παραμένει η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Σε έκθεσή της η Morgan Stanley επισημαίνει τη νέα αυτή απειλή που σχηματίζεται πλέον για την ελληνική οικονομία. Ο οίκος εξέτασε κατά πόσον η Ευρώπη κινδυνεύει με άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι λόγω της νέας μετάλλαξης, η οποία μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη και να οδηγήσει στην επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων και στην παράταση των μέτρων στήριξης. Όπως επεσήμανε, ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στις οικονομίες του Νότου, και αν και υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι επιστρέφει δυναμικά, ωστόσο η εξάπλωση αυτής της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης θέτει νέα εμπόδια.
Η Morgan Stanley εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος να μην αρθούν πλήρως οι περιορισμοί και ακόμη και να εισαχθούν εκ νέου, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της Δέλτα, με τον τουρισμό να πλήττεται ως αποτέλεσμα. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά οι δύο πιο σημαντικοί μήνες για τον τουρισμό των ευρωπαϊκών χωρών. Επομένως, η επιβολή νέων περιορισμών στα ταξίδια θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.
Υπό το ήπιο σενάριο, οι νέοι περιορισμοί θα οδηγήσουν σε μείωση 30% στις διανυκτερεύσεις των ξένων σε σύγκριση με το βασικό σενάριο, με τις εγχώριες διανυκτερεύσεις να παραμένουν κατά 10% χαμηλότερες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πριν μειωθούν στο μισό τον Σεπτέμβριο. Ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία είναι η αφαίρεση 1% από το ΑΕΠ.
Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, η μείωση των διανυκτερεύσεων των ξένων τουριστών θα αγγίξει το 70%, με τις εγχώριες διανυκτερεύσεις να υποχωρούν κατά 50%, γεγονός που θα αύξανε σημαντικά τον αντίκτυπο στο ΑΕΠ της Ελλάδας, αφαιρώντας 2,3% .
Μικτά είναι τα σημάδια που στέλνει η ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει από την πλευρά της BNP Paribas, η οποία πάντως τοποθετεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος στο 4,1% και υψηλότερα από τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης (3,6%), και το 2022 στο 6%. Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, με την ανάκαμψη έως το πρώτο τρίμηνο του 2021 να είναι ταχύτερη από ό, τι στα περισσότερα άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύ σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η εξάπλωση της μετάλλαξης Delta στην Ευρώπη αποτελεί απειλή για την ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα, η οποία και είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης τους επόμενους μήνες.
Η δύναμη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι ξένοι τουρίστες θα επισκεφτούν τις ελληνικές παραλίες, όπως επισημαίνει η HSBC. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC οι ροές ξένων τουριστών θα διαμορφωθούν φέτος στο 40% των επιπέδων του 2019, ενώ διατηρεί τις πρόσφατα “ανεβασμένες” εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 4,5% από 2,2% πριν, και για το 2022 την τοποθετεί στο 5,5%, από 6% πριν. Ωστόσο η νέα μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πιο κοντά στις εκτιμήσεις που δίνει η ελληνική κυβέρνηση με τον τουρισμό να μην αποκλείεται να κινηθεί ακόμα και στο 30% του 2019.
Facebook Comments