Όλα ήταν έτοιμα και οργανωμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Κάτι λιγότερο από δύο μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου ο Άρμιν Λάσετ, υποψήφιος των συντηρητικών για την καγκελαρία και πρωθυπουργός του κρατιδίου Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, θα επισκεπτόταν αθλητικές εγκαταστάσεις πυγμαχίας στη Φρανκφούρτη για να φωτογραφηθεί με μποξέρ. Στόχος των επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ήταν προφανώς μερικά δυνατά πλάνα για τις κάμερες, που να υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα του Άρμιν Λάσετ να περάσει ως νικητής το κατώφλι της καγκελαρίας. Λιγότερο από 24 πριν, το δυναμικό ξεκίνημα του προεκλογικού αγώνα με «υψωμένες γροθιές», ακυρώθηκε με την αιτιολογία ότι η παρουσία του τοπικού πρωθυπουργού ήταν απαραίτητη στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο προεκλογικός αγώνας των γερμανών συντηρητικών ξεκινά μετ΄ εμποδίων. Μια ακόμα προγραμματισμένη εμφάνιση του εκλεκτού των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών μεταφέρθηκε από το πάρκο ψυχαγωγίας Ρουστ στη νοτιοδυτική Γερμανία στο Βερολίνο. Αιτιολογία αυτή τη φορά ότι δεν μπορούσε ο Άρμιν Λάσετ να επισκέπτεται πάρκο ψυχαγωγίας την ώρα που σε αρκετές περιοχές της χώρας οι πολίτες παλεύουν με τις επιπτώσεις των φονικών πλημμυρών. Επίσημη ανακοίνωση του κόμματος σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «η αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών είναι απόλυτη προτεραιότητα για τον Άρμιν Λάσετ.

Σε δίλημμα ο υποψήφιος των συντηρητικών

Είναι σαφές ότι ο υποψήφιος των συντηρητικών βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μια πλευρά πρέπει να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα στο κρατίδιό του που δεν έχει ακόμα συνέλθει από τις πλημμύρες στα μέσα Ιουλίου. Από την άλλη ωστόσο θέλει να ξεκινήσει επιτέλους τον προεκλογικό αγώνα, μιας και γνωρίζει ότι για τις εκλογές απομένουν μόλις 7 εβδομάδες.

Οι αντίπαλοί του στην τελική ευθεία για τη διαδοχή της Άγκελας Μέρκελ έχουν εξασφαλίσει σημαντικό προβάδισμα. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς πραγματοποίησε ήδη την περασμένη εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις στην ανατολική Γερμανία, σε Πότσνταμ, Τέλτο, Μπέελιτς. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ βρέθηκε στα βόρεια σε Άλμπεκ, Μπιντς και Βαρνεμίντε. Και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ επισκέφθηκε επίσης πόλεις στη Βόρεια Θάλασσα, όπως Τραβεμίντε, Λίμπεκ και Εκερνφέρντε.

Από τα μέσα Αυγούστου ξεκινά η διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Κανείς δεν μπορεί ωστόσο να μιλά για κοσμοσυρροή στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ίσως επειδή το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας βρίσκεται ακόμα σε περίοδο διακοπών και τα περισσότερα σχολεία είναι κλειστά. Και οι μικρότερες προεκλογικές εκδηλώσεις έχουν ωστόσο ευπρόσδεκτο για τα κόμματα αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη. Ας μην ξεχνάμε ότι λόγω πανδημίας πολλοί Γερμανοί αναμένεται να κάνουν χρήση της δυνατότητας επιστολικής ψήφου, η οποία ξεκινά ήδη από τα μέσα Αυγούστου.

Δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος δηλώνει πως εκείνος θα δώσει τελικά ρυθμό σε έναν συχνά αδιάφορο προεκλογικό αγώνα: «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη δυναμική» υπογράμμιζε την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξη στο δεύτερο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Ο παραλήπτης αυτής της προτροπής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Άρμιν Λάσετ.

Facebook Comments