Σύκα: Ποια είναι η διατροφική τους αξία;
Στην Ελλάδα από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα περίπου του Σεπτεμβρίου θα συναντήσει κανείς συκιές στα πιο απρόσμενα και ξερά μέρη που μπορεί να φανταστεί
Στην Ελλάδα από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα περίπου του Σεπτεμβρίου θα συναντήσει κανείς συκιές στα πιο απρόσμενα και ξερά μέρη που μπορεί να φανταστεί
Στην Ελλάδα από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα περίπου του Σεπτεμβρίου θα συναντήσει κανείς συκιές στα πιο απρόσμενα και ξερά μέρη που μπορεί να φανταστεί. Η συκιά είναι ένα δέντρο που φύεται χωρίς καμία ιδιαίτερη φροντίδα και δίνει αυτούς τους υπέροχους καρπούς που οι περισσότεροι από μας αποζητούμε διακαώς τους λίγους μήνες που μπορούμε να τα έχουμε φρέσκα στη διάθεσή μας.
Τα σύκα τα αγαπούν οι περισσότεροι για τη γλυκιά και ήπια γεύση τους. Έχουν σχετικά χαμηλές θερμίδες και δεν έχουν λίπος. Ένα μεγάλο, φρέσκο σύκο έχει μόλις 47 θερμίδες. Τα φρέσκα σύκα είναι ευαίσθητα και φθαρτά, έτσι συχνά αποξηραίνονται για να διατηρηθούν. Η αποξήρανσή τους μας δίνει ένα γλυκό και θρεπτικό, φρούτο που μπορείτε να απολαύσετε όλο το χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες σύκων, οι οποίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στο χρώμα και την υφή. Η φυσική τους γλυκύτητα έκανε τους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν σαν γλυκαντικά πριν τις μέρες των εξευγενισμένων σακχάρων.
Τα 30 μόλις γραμμάρια ξηρών σύκων έχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του εντέρου όταν πάσχει από δυσκοιλιότητα και να σας κρατήσουν με το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερη διάρκεια και να αποφύγετε έτσι το τσιμπολόγημα και τις επιδρομές στο ψυγείο. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Επίσης τα σύκα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, η οποία μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση καθώς και άλλα θέματα υγείας. Δεν θα βρείτε μια καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου από τα σύκα.
Τα σύκα είναι μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές μιας ποικιλίας βιταμινών και μετάλλων, όπως:
Βιταμίνη Α
βιταμίνη C
βιταμίνη Κ
Βιταμίνες Β
κάλιο
μαγνήσιο
ψευδάργυρος
χαλκός
μαγγάνιο
σίδερο
Μια μερίδα 100g ξηρών σύκων παρέχει περίπου:
249 θερμίδες
3.3g πρωτεΐνη
0.9g λίπος
69g υδατάνθρακες
5.6g φυτικές ίνες
Μια μερίδα 100g φρέσκων σύκων παρέχει περίπου:
80 θερμίδες
1,3 g πρωτεΐνη
0,3 g λίπος
20,3 g υδατάνθρακες
2,2 g φυτικές ίνες
Oφέλη για το δέρμα
Τα ακατέργαστα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μια θρεπτική, αντιοξειδωτική μάσκα προσώπου. Απλά ψιλοκόψτε τα σύκα και αλείψτε τα στο πρόσωπό σας με κυκλική κίνηση. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι για επιπλέον ενυδατικά οφέλη. Αφήστε τη μάσκα στο δέρμα σας για 10 έως 15 λεπτά και ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό. Μην χρησιμοποιείτε σύκα στο δέρμα σας εάν είστε αλλεργικοί στο λατέξ!
Παρενέργειες των σύκων
Οι αλλεργίες των σκιών και οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων είναι ασυνήθιστες, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν ένα μέτριο αριθμό από αυτά στη διατροφή τους χωρίς να ανησυχούν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πιθανές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη λάτεξ ή στη γύρη σημύδας μπορεί επίσης να είναι αλλεργικοί στα σύκα. Τα σύκα είναι μέρος της οικογένειας Moraceae. Αν είστε αλλεργικοί σε άλλα φρούτα στην οικογένεια μουριάς, μπορεί επίσης να είστε αλλεργικοί στα σύκα.
Η βιταμίνη Κ είναι ένας φυσικός πυκνωτής αίματος. Τα αποξηραμένα και ακατέργαστα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Εάν παίρνετε φάρμακα για την πήξη του αίματος, είναι σημαντικό να διατηρείτε την πρόσληψη βιταμίνης Κ στα επίπεδά που πρέπει σε καθημερινή βάση. Αυτό πρέπει να το λάβετε υπόψη σας όταν καταναλώνετε σύκα ώστε να μην υπερβείτε τη συνήθη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ.
Τα σύκα μπορεί να λειτουργούν ως καθαρτικό σε μερικούς ανθρώπους. Η κατανάλωσή τους από τη μια μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, αλλά απ΄ την άλλη η κατανάλωση πολλών σύκων μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
Facebook Comments