Ρεαλιστικά, η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό ξεκινά από το πρωί της Δευτέρας, όταν και ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στο γραφείο του. Με βάση ένα σενάριο που διακινήθηκε τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να επιστρέψει και να δρομολογήσει άμεσα τις εξελίξεις, το απόγευμα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα το υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί της Τρίτης να είναι το πρώτο με νέα σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εβδομάδα είναι δύσκολη λόγω του πυκνού προγράμματος του πρωθυπουργού. Μετά το υπουργικό της Τρίτης, αναχωρεί για το Μπλεντ της Σλοβενίας, ενώ επιστρέφοντας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, ενόψει της ΔΕΘ. Τέλος, το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να αναχωρήσει για τη Μασσαλία, για τη Διεθνή Σύνοδο για τη Βιοποικιλότητα. Συνεπώς, αν ο κ. Μητσοτάκης προβεί σε κίνηση εντός των ημερών, αυτή θα είναι «σφήνα» ανάμεσα στο πρόγραμμα. Σε αντίθεση περίπτωση, οι αλλαγές μετατοπίζονται χρονικά για το Σαββατοκύριακο ή τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προβεί σε αλλαγές πριν τη ΔΕΘ, προκειμένου ο ελέφαντας του ανασχηματισμού να μην υπάρχει στο δωμάτιο, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το Reader.gr και τον Γ. Ευγενίδη, κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού, αναμφίβολα, είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Η παραμονή του φαντάζει δύσκολη στο υπουργείο, αν και εσχάτως υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για την προοπτική αποχώρησης του. Μένει, δε, να φανεί, αν μια έξοδος του από την Κατεχάκη σημαίνει και έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Δεύτερο κεντρικό υπουργείο, όπου αναμένεται να έχουμε ανακατατάξεις είναι το Υγείας, όπου ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είναι πιθανό να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, με το Προστασίας του Πολίτη, το Ναυτιλίας και το Τουρισμού να είναι επιλογές. Ακόμα, εφόσον ο Νίκος Χαρδαλιάς, για λόγους υγείας, επιλέγει να μετατοπιστεί σε ένα άλλο πόστο, ίσως στο Εσωτερικών, τότε αυτό θα σημαίνει επιπρόσθετες αλλαγές.

Μένει, βεβαίως, να φανεί, αν θα πρόκειται για έναν διορθωτικό ή σαρωτικό και δομικό ανασχηματισμό, όπερ και φαίνεται και πιθανότερο. Σε αυτό το σενάριο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και αρκετοί θα εμπλακούν σε καραμπόλες. Για παράδειγμα, μπορεί η ομάδα του Ταμείου Ανάκαμψης να μην αλλάζει, αλλά μένει να φανεί αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης θα παραμείνει άθικτη.

 

 

Facebook Comments