Η UBS αυξάνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2021 στο 7,9%, λόγω των ισχυρών επιδόσεων του β τριμήνου ή 2,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το consensus των οικονομολόγων.

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα προχωρά πολύ πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,4% q/q το β τρίμηνο, μετά από ένα αναθεωρημένο προς τα πάνω +4,5% q/q το α τρίμηνο, +3,5% q/q το 4ο τρίμηνο του 2020 και +3,9% q/q το 3ο τρίμηνο του 2020. Αυτό τοποθετεί τη διαδοχική επιτάχυνση του ΑΕΠ στην ισχυρότερη πορεία των τελευταίων 20 ετών και ο ρυθμός αύξησης σε ετήσια βάση έφθασε το 16,2% ετησίως, επισημαίνει η UBS.

Για το 2022 βλέπει ρυθμούς της τάξης του 5% από 6% πριν, λόγω και της ισχυρότερης βάσης του 2021.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί από την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ αναφέρει τα στοιχεία της ΤτΕ ότι τα κεφάλαια της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα του ελληνικού ΑΕΠ κατά 30% σωρευτικά την περίοδο 2021-2026.

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η UBS υπογραμμίζει την μεγάλη πρόοδο που έχει καταγραφεί στο μέτωπο της μείωσης του κινδύνου στους ισολογισμούς, μέσω της μείωσης των NPEs, επισημαίνοντας πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες οδεύουν προς μονοψήφιο δείκτη NPEs έως το 2022 και έτσι αναμένεται ο κλάδος να συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments