Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν από το σοκ της Covid-19, όπως σημειώνει η BNP Paribas, με αφορμή τα στοιχεία του ΑΕΠ και της ανεργίας που ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα.

Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4% σε τριμηνιαία βάση το β΄ τρίμηνο του έτους, και έτσι βρίσκεται ήδη κατά 0,6% υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα, όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα. Από την αρχή της πανδημίας, όπως παρατηρεί η BNP Paribas, η Ελλάδα έχει εμφανίσει την τέταρτη ισχυρότερη ανάκαμψη στην δραστηριότητα ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης. Αν και η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε ευάλωτη στο β’ τρίμηνο (+0,9% σε τριμηνιαία βάση) λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι επενδύσεις και πάλι ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, στο +4,3%

Επιπλέον, όπως αναφέρει, η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 10ετίας, ωστόσο, αν και τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά, εντάσσονται σε ένα υγειονομικό περιβάλλον που είναι ακόμα αβέβαιο, με το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα να κινείται πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε.. Σε γενικές γραμμές, προσθέτει, η ανεργία στην Ελλάδα είναι ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα (15%), το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικά μικρότερο από ότι πριν την κρίση του 2008 (σχεδόν 25%) και το τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως τονίζει η BNP Paribas, η κυκλική ανάκαμψη αποτελεί καλό νέο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε μία σειρά από νέα μέτρα τα οποία στοχεύουν στην “παγίωση” της ανάκαμψης. Όπως επισημαίνει, ανακοινώθηκε μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και νέες επιδοτήσεις για τις προσλήψεις νέων, ενώ αναθεωρήθηκε ανοδικά ο στόχος για την ανάπτυξη του 2021 στο 5,9% από 3,6% πριν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τόσο η Moody΄s όσο και η Scope Ratings έχουν τονίσει επίσης πως η Ελλάδα έχει πλέον κλείσει το κενό που δημιούργησε στην παραγωγή η πανδημίας.

Όπως σημείωσε σε έκθεσή της η Moody’s Analytics, η Ελλάδα έχει καλύψει πλέον το χαμένο έδαφος της πανδημίας, και έχει μπει ξανά στον δρόμο της, τη στιγμή που η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη στην φάση ανάκαμψης από τις απώλειες της Covid-19. Συγκεκριμένα, μετά την εκτόξευση στο β’ τρίμηνο, η ελληνική οικονομία επέστρεψε επισήμως στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της Ευρωζώνης που ανακάμπτουν πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ και προχωρούν προς την επέκταση. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ η Ευρωζώνη, στα μέσα του 2021, κινούνταν ακόμα 3% χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Και η Scope παρατήρησε, όπως τόνισε στην έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή όπου και αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, πως πλέον ήδη από το β’ τρίμηνο, η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει στα προ της κρίσης επίπεδα παραγωγής.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments