Οι αμερικανικές αγορές συνεχίζουν να αναδιπλώνονται ιδιαίτερα αργά με το Dow Jones να βρίσκεται στη θέση του οδηγού. Δεδομένης της περιόδου, η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί αύξηση των διακυμάνσεων καθώς η αγορά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ισορροπήσει σε περιπτώσεις ανακοινώσεων ή σε «περάσματα» flows.

Τεχνικά έχουν υπάρξει σημαντικές ενδείξεις ότι η αγορά στερεύει από δυναμική και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους για τις επόμενες εβδομάδες. Οι απλοί ΚΜΟ 50 και 200 ημερών του Dow Jones έχουν πραγματοποιήσει αυτό που είναι γνωστό και ως “death cross” στο ημερήσιο γράφημα. Πρόκειται για το πρώτο death cross από τον Αύγουστο του 2011 με τη διαφορά ότι σήμερα η αγορά κινείται πολύ πιο ήρεμα σε σχέση με τότε και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για μια έντονη κίνηση χαμηλότερα.

17 08 15 dow

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τους επενδυτές είναι να μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν την αγορά και να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν πως ακριβώς συμπεριφέρονται οι traders.

Οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες έχουν περάσει σε ουδέτερη ή σε αρνητική περιοχή και παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα, ενώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η αλληλεπίδραση με τους σημαντικούς τεχνικούς δείκτες.

Αυτό σημαίνει ότι η ορμή έχει αρχίσει να μειώνεται σημαντικά και ότι οι ανοδικές αντιδράσεις δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν την είσοδο νέων κεφαλαίων και προέρχονται, ως επί το πλείστον, από κάποια ανακοίνωση ή από κάποιο flow.

Το παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία για το αν η κατάσταση είναι ανησυχητική.

17 08 15 dowweekly

Για την ώρα ο S&P 500 και ο Nasdaq δεν έχουν ακολουθήσει την πτώση αλλά τα setups είναι αρκετά όμοια, ενώ στο Nasdaq έχουμε ιδιαίτερα αρνητικές τεχνικές εξελίξεις σε σειρά δεικτοβαρών μετοχών.

Τα δυο σημαντικότερα προβλήματα της αγοράς παραμένουν τα εξής: η πρώτη αύξηση επιτοκίων από τη Fed και η Κίνα.

 

Facebook Comments