Το αντιευρωπαϊκό και υπέρ της δραχμής κόμμα του μαρξιστή πρώην υπουργού Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάν,η έχει τρεις μέρες να σχηματίσει κυβέρνηση, σημειώνει ο Guardian σε νέο του άρθρο.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι οι κινήσεις που θα κάνει τώρα ο Λαφαζάνης, καθώς δεν πρόκειται να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και θα γυρίσει – όπως και ο Μεϊμαράκης – άπραγος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο , αλλά εκείνες που προτίθεται να αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο πρώην Υπουργός δεν έχασε χρόνο, όπως και οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ που τον ακολούθησαν, και επιτέθηκε στους πρώην συντρόφους του κάνοντας λόγο ακόμη και για συνταγματικό πραξικόπημα, λόγω της απόφασης του Μαξίμου να προχωρήσει σε εκλογές.

Αν και η Moodys έκρινε χθες ως θετική κίνηση την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα σχηματισμού μιας πιο συνεκτικής κυβέρνησης που θα καταφέρει να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους πιστωτές, ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πωςτο επόμενο διάστημα κρύβει πολλές εκπλήξεις. Γιατί; Επειδή το κόμμα του Λαφαζάνη προσπαθεί να στηριχθεί στο ηθικό πλεονέκτημα που φαίνεται να έχει χάσει ο Τσίπρας.

«Πολλοί Έλληνες δεν θέλουν να δουν τη χώρα τους να αποχωρεί από το ευρώ, μια θέση την οποία η Λαϊκή Ενότητα δεν αποδέχεται, ωστόσο έχουν σοκαριστεί από το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε πολιτικές που προηγουμένως αντιμαχόταν σθεναρά», τονίζει ο Guardian.

«Μπορεί ο Λαφαζάνης να μην είναι νέος και ένα φρέσκο πρόσωπο, αλλά μπορεί να έχει επίδραση στα παλαιότερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν τη στροφή που έκανε το κόμμα τους. Έτσι, η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να πάει καλύτερα από ό,τι περιμένει κανείς. Το 1/3 των Ελλήνων θέλουν να επιστρέψουν στη δραχμή και είναι δεδομένο πως ο Λαφαζάνης θα απευθυνθεί σε αυτούς, όπως και στο 62%που ψήφισε “Όχι” στο πρόσφατο δημοψήφισμα», σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο, Δημήτρης Κερίδης,

Ο Guardian αναφέρει και την χθεσινή «κρυφή» δημοσκόπηση της Bild, η οποία έδειξε ότι το ποσοστό του νέου κόμματος Λαφαζλάνη συγκεντρώνει 8%. Και αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 28%, η Νέα Δημοκρατία δεν βρίσκεται πολύ μακριά, στο 25%.

Όλες αυτές οι εξελίξεις προκαλούν προβλήματα στον Τσίπρα. Του αφαιρούν τις δυνατότητες για αυτοδυναμία, ενώ μειώνουν και τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους του. Ειδικά αν οι ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να πιάσουν το 3%.

«Είναι πολύ πιθανό ο Τσίπρας να βγει πρώτος, αλλά ο Λαφαζάνης του μειώνει τη βάση των ψηφοφόρων του και του δυσκολεύει την προσπάθεια να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία», σημειώνει ο κ. Κερίδης. «Κατά τη γνώμη μου, η πολιτική ελίτ της Αθήνας υπερεκτιμά τον Τσίπρα θεωρώντας πως είναι ο ηγεμόνας του πολιτικού σκηνικού, η νέα δύναμη που θα αναμορφώσει την Ελλάδα», προσθέτει.

Facebook Comments