Με κύριο στόχο τα prepayments κινείται ο ΟΔΔΗΧ το επόμενο διάστημα, με το δανειακό πρόγραμμα για το επόμενο έτος να αναμένεται να διαμορφωθεί σε παρόμοια επίπεδα με το φετινό. Ωστόσο, εκτός από την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου στην ιστορία του ελληνικού δημοσίου, το επόμενο έτος κρύβει και άλλες εκπλήξεις από το μέτωπο της διαχείρισης του χρέους, οι οποίες αναμένεται να αποκαλυφθούν εντός του α’ εξαμήνου και ίσως και εντός του α’ τριμήνου και θα βελτιώσουν ακόμη πιο έντονα την τροχιά μείωσης του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.

Σε γενικές γραμμές, οι κινήσεις οι οποίες θα «πείσουν» τους οίκους αξιολόγησης να «ανεβάσουν» την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα αποτελούν προτεραιότητα για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε ότι αφορά την στρατηγική  του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες,  ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την μετά-PEPP εποχή και για το εάν και πώς θα συμμετέχει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση – στόχος είναι η άντληση 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, ο οποίος μπορεί να μεταβληθεί σε 8-12 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ευκαιρίες στην αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί το 2022 κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, και από 205,6% στο 190,4%. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τη χώρα. Όπως σημείωσε και η Fitch στην πρόσφατη έκθεσή της για την Ελλάδα, καταλυτικό ρόλο για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας – ίσως κατά την επόμενη αξιολόγησή της – είναι το να «υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία», μία «συνθήκη» που φαίνεται συνεπώς να ικανοποιείται.

Η άλλη «συνθήκη» σύμφωνα με την Fitch, είναι η συνέχιση της βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών. Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράψουν μονοψήφιους δείκτες NPE το 2022 – κάποιες και από φέτος, ενώ έως το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους το σύνολο των NPEs διαμορφώθηκε στα 29,4 δισ. ευρώ από 47,2 δις. ευρώ το 2020, το βέβαιο είναι πως και αυτή ικανοποιείται. Δεν αποκλείεται λοιπόν να έρθει μία θετική έκπληξή από τον οίκο (ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από το investment grade) ακόμα και τον Ιανουάριο όπου και είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγησή του για το νέο έτος. Σημειώνουμε πως στις 22 αυτού του μήνα αναμενουμε την ετυμηγορία της S&P.

Ο λόγος που στο επίκεντρο του ΟΔΔΗΧ είναι οι αποπληρωμές, δηλαδή η εξόφληση μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα, είναι γιατί αυτές οι κινήσεις μειώνουν περαιτέρω τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης αλλά και – κυρίως – βελτιώνουν προφίλ του ελληνικού χρέους.

Σε αυτές που προγραμματίζονται άμεσα, περιλαμβάνεται η πλήρης εξόφληση των δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία διαμορφώνονται σε 1,817 δισ. ευρώ, καθώς όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, θα επιδιωχθεί  «η περαιτέρω μείωση ή/και εξάλειψη, του συναλλαγματικού κινδύνου για τα δάνεια εκτός ευρώ».

Αυτό σε συνδυασμό με την πρόωρη προεξόφληση μέρους των δανείων του πρώτου μνημονίου (GLF), η οποία μπορεί να προχωρήσει φέτος ή στις αρχές του 2022 ανάλογα με το πόσο χρόνο θα χρειαστεί η σχετική «γραφειοκρατία» από πλευράς Ευρώπης, αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά το προφίλ και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στέλνοντας ένα σημαντικό σήμα προς αγορές και οίκους. Σύμφωνα με αναλυτές, και με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στα 39,1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει περισσότερες από μία δόσεις των διμερών δανείων. Σημειώνεται πως οι πληρωμές των δανείων του GLF είναι 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2042.  

«Σταθερούς» στόχους του ΟΔΔΗΧ και για το 2022 όπως συνέβη και το 2021, αποτελούν η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας και η περαιτέρω μείωση των spreads. 

Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό, θα επιχειρηθεί η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Ελλάδας,  που εκτιμάται να συμβεί το φθινόπωρο, η οποία θα είναι σχετικά μικρού μεγέθους και η που μπορεί να «ξανα-ανοίξει» και άρα να μεγαλώσει στη συνέχεια, κάτι που έχει συμβεί και με άλλες εκδόσεις του ομολόγων.  Η επικέντρωση της ΕΚΤ στις αγορές πράσινων τίτλων αλλά και τα έργα πράσινης ανάπτυξης (νέα ή υφιστάμενα) τα οποία θέτει στο προσκήνιο η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργούν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας  για την Ελλάδα έτσι ώστε να μπει σε αυτό το κλαμπ των χωρών, ακολουθώντας κράτη όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία  το Βέλγιο και η Ισπανία.

Μία νέα «προσθήκη» σε ότι αφορά τους στόχους διαχείρισης χρέους είναι αυτή ωστόσο που τραβάει τα βλέμματα και η οποία προετοιμάζει το έδαφος για… εκπλήξεις. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ στόχος για το 2022 είναι «η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους». Πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι μία «ασύλληπτη» κίνηση η οποία θα «σκάσει» εντός του α’ εξαμήνου…

Facebook Comments