Μπορώ να ακούσω τα πάντα για τη χθεσινή τριτοκοσμική εικόνα που παρουσίασε η Αττική, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Μπάλλος. Είναι ο όγκος της βροχής που έπεσε που ήταν πολλαπλάσιος του αναμενομένου; Ήταν η κλιματική αλλαγή που κάνει τα οξέα καιρικά φαινόμενα έτι οξύτερα; Όλα αυτά δεν είναι παράλογα, αλλά ακούγονται πλέον στα αυτιά μας ως δικαιολογίες, όταν παρουσιάστηκαν οι τριτοκοσμικές εικόνες που είδαμε με ο λεωφορείο να βυθίζεται μέσα στα νερά στην Παραλιακή και τους μαθητές ενός σχολείου στη Νέα Φιλαδέλφεια να το εγκαταλείπουν περπατώντας πάνω σε έναν τεχνητό διάδρομο από θρανία. 

Το πρόβλημα είναι, πάντως, βασικό και θεμελιώδες: 8 μήνες μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» εκκρεμεί ακόμα το νομοσχέδιο για «ξεμπέρδεμα αρμοδιοτήτων». Το είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, μετά τον χαμό που έγινε, και ομολογουμένως ήταν μια σωστή προαναγγελία. Ήρθε, όμως, το φθινόπωρο, σε ενάμιση μήνα έρχεται ο χειμώνας, και τίποτα δεν έγινε. Μόνο ορισμένες παρεμβάσεις στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας που απαντούν σε ερωτήματα του τι κάνουμε την ώρα της κρίσης, αλλά όχι τι κάνουμε για να την προλάβουμε. 

Το νομοσχέδιο που προανήγγειλε, δε, ο κ. Μητσοτάκης, 8 μήνες μετά, είναι ακόμα σε στάδιο συζήτησης μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, δήμων και περιφερειών, καίτοι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι πολύ σύντομα θα ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι. 

Και καλό χειμώνα τώρα…

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments