Κυδώνια ψητά με γλυκό κρασί, πορτοκάλι και μπαχαρικά
Όσο σκληρά και στυφά είναι τα κυδώνια ωμά τόσο γλυκά και αρωματικά είναι ψητά. Τα ψητά κυδώνια μεταμορφώνονται στο φούρνο.
Όσο σκληρά και στυφά είναι τα κυδώνια ωμά τόσο γλυκά και αρωματικά είναι ψητά. Τα ψητά κυδώνια μεταμορφώνονται στο φούρνο.
Όσο σκληρά και στυφά είναι τα κυδώνια ωμά τόσο γλυκά και αρωματικά είναι ψητά. Τα ψητά κυδώνια του foodurismo.com μεταμορφώνονται στο φούρνο.
Η όψη τους είναι εντυπωσιακά κόκκινη, η σάρκα τους γίνεται μελωμένη, ολόγλυκια από το σαμιώτικο κρασί και η σάλτσα τους παχύρευστη, αρωματική από τη κανέλα και το γαρύφαλλο. Είναι ένα στυλάτο γλυκό, σχεδόν αριστοκρατικό, με ιδιαίτερη επίγευση από τον συνδυασμό των μπαχαρικών και της χαρακτηριστικής αψιάς γεύσης των κυδωνιών. Τα κυδωνια αυτές τις μέρες τα βρίσκουμε παντού, στις λαϊκές, τα μανάβικα και οι πιο τυχεροί στους κήπους τους.
Υλικά για τα κυδώνια foodurismo.com (για 4 μερίδες) 2 μεγάλα κυδωνια 150 ml γλυκό κρασί Σάμου ή Λήμνου 100 γρ. ζάχαρη χυμός από 1 μικρό πορτοκάλι 1-2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη 1 ξύλο κανέλας 4-5 καρφάκια γαρύφαλλο Για το σερβίρισμα Σαντιγί, γιαούρτι ή παγωτό
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια, όπως κάνουμε με τα μήλα. Προσοχή όμως, τα κυδωνια είναι σκληρά και χρειάζεται να κάνετε αργές και σταθερές κινήσεις. Ένα ένα κομμάτι που καθαρίζετε στύβετε πάνω του μερικές σταγόνες λεμονιού και το ακουμπάτε σε ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι. Αφού καθαρίσετε από τα κουκούτσια όλα τα κυδωνια στύβετε πάνω τους το πορτοκάλι, ρίχνετε το κρασί, τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, προσθέτετε και τα μπαχαρικά και είναι έτοιμα για ψήσιμο. Καλό είναι να σκεπάσετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο ή με καπάκι, αν έχει. Ψήνετε τα κυδωνια στους 170 βαθμούς για περίπου 40-50 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από τα ίδια τα φρούτα και από το μέγεθος των κομματιών, γι΄αυτό γύρω στα 30 – 35 λεπτά καρφώστε ένα κομμάτι για να διαπιστώσετε αν έχει μαλακώσει αρκετά. Να θυμάστε ότι τα κυδωνια πρέπει να έχουν μαλακώσει αλλά όχι να είναι εντελώς λιωμένα από το ψήσιμο, να μην έχουμε δηλαδή την υφή του… πουρέ. Τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά. Μπορείτε να τα σερβίρετε χλιαρά ή εντελώς κρύα, είναι το ίδιο απολαυστικά. Συνοδεύστε τα κυδωνια με γιαούρτι, σαντιγί ή παγωτό και ρίξτε από πάνω και λίγο από το ζουμάκι τους, είναι μια τέλεια γλυκιά σαλτσούλα. Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com
Facebook Comments