Κάστανο, ένας καρπός σκέτη έκπληξη μιας και είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά.

·  Το κάστανο είναι καρπός της καστανιάς ή αλλιώς και αρτόδεντρο. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν.

·  Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν συνήθως 2-3 καρποί, ή και μόνο ένας.

· Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την ποικιλία, την υγρασία, και τη σύσταση του εδάφους.

· Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο.

· Κύριες περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα είναι η Μακεδονία (όρος Πάικο στη Γρίβα) και η Θεσσαλία. Καλλιεργείται και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και συναντάται σε αρκετά ακόμη μέρη στην Ελλάδα.

· Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, μέταλλα, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο!

Έχει λιγότερο λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς, συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής και δεν περιέχει γλουτένη! 

Για ποιο λόγο θεωρείται υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ;

  1. Τα κάστανα, σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, είναι λιγότερο λιπαρά ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.
  2. Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι, από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κλπ.
  3. Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών.
  4. Έχουν  υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
  5. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ.
  6. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής.
  7. Περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.
  8. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  9. Τέλος, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Facebook Comments