Η σημερινή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για νέα αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας ήταν ένα τεστ για τον Μπόρις Τζόνσον. Το πέρασε, ναι. Αλλά με πολλές απώλειες.

Οι αρχικές ενδείξεις ότι θα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι «ανταρτών» μέσα από το ίδιο του το κόμμα τελικά επιβεβαιώθηκαν και ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να στραφεί στη βοήθεια των αντιπάλων του στο Εργατικό κόμμα.

Η ψηφοφορία σήμερα περιείχε τρία βασικά ζητήματα: την υποχρεωτικότητα της μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, την εφαρμογή των «διαβατηρίων εμβολιασμού», για πρώτη φορά στην Αγγλία, σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις και την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού όλων των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Η πολύωρη διαδικασία της συνεδρίασης, που διήρκησε σχεδόν 6 ώρες, ολοκληρώθηκε με ανώνυμη ψηφοφορία. Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας ψήφισαν υπέρ 441 βουλευτές και κατά 41, κάτι που αποδεικνύει πως αυτό το μέτρο ήταν κοινώς αποδεκτό για όλους.

Όμως, τα «διαβατήρια εμβολιασμού» ναι μεν πέρασαν με 369 ψήφους υπέρ, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει του 126 βουλευτές που αντιστάθηκαν. Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες πληροφορίες από το κόμμα των Εργατικών, οι «συντηρητικοί αντάρτες» ξεπέρασαν τους 100. Και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εργαζομένους του NHS βρήκε αντίσταση, με 385 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ ενώ 100 κατά.

Ο Μπόρις Τζόνσον, αρκετά πριν τη ψήφισή τους, χαρακτήρισε πολλάκις τα νέα μέτρα «ισορροπημένα και αναλογικά» της κατάστασης, μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Αυτό όμως δεν έπεισε εκείνους που επιμένουν πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με τον φόβο».

Από την άλλη, στην ομιλία του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε την υποστήριξή του κόμματος στα νέα μέτρα «πατριωτικό καθήκον», καθώς ήταν το κόμμα που ήθελε να εφαρμοστούν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα αρκετά νωρίτερα, όπως η εφαρμογή της μάσκας.

Εκ νέου κατάργηση της «κόκκινης» λίστας

Μέσα σε όλα, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Υγείας Σάατζιτ Τζάβιντ, ότι η κόκκινη λίστα η οποία επέστρεψε τον Νοέμβριο με 11 αφρικανικές χώρες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, δεν θα υφίσταται από αύριο στις 4:00 τα ξημερώματα.

Ο ταξιδιωτικός κλάδος αρκέστηκε στο να χαρακτηρίσει την απόφαση ως «αυτονόητη», επιμένοντας ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα κοστοβόρα τεστ των ταξιδιωτών, ειδικά εκείνων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο υπουργός Μεταφορών Γκράντ Σάαπς ξεκαθάρισε πάντως, ότι αυτό είναι ένα αίτημα που θα εξεταστεί την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου.

Είναι αλήθεια, πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα 59.610, αριθμός που έχει να καταγραφεί από τις αρχές Ιανουάριου, ένα μήνα δηλαδή αφότου είχε αρχίσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

Facebook Comments