Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου και είναι μερικής ή πλήρους απασχόλησης.

Για να υπολογίσουν το ποσό του δώρου Χριστουγέννων οι δικαιούχοι, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος που εργάζονται: Δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Ολο το δώρο Χριστουγέννων λαμβάνουν όσοι εργάζονται στον ίδιο εργοδότη από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου. 

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς μπορούν να το υπολογίσουν οι δικαιούχοι

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων ηλεκτρονικά, μέσα από την εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ. Ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων (που ισούται με έναν μηνιαίο μισθό για όσους εργάζονται με μισθό) θα λάβουν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα πληρωθούν 25 ημερομίσθια ως δώρο Χριστουγέννων, που απασχολούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τμήμα του δώρου Χριστουγέννων θα λάβουν όσοι μισθωτοί απασχολούνται σε μια επιχείρηση για λιγότερο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Ειδικά, αν οι εργαζόμενοι απουσιάζουν από την εργασία τους για λόγους ασθενείας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται

Οι εργαζόμενοι πληρώνονται το δώρο Χριστουγέννων έως τις 21 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Οι εργοδότες μπορούν να πληρώσουν το δώρο Χριστουγέννων και νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου και το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του είναι η 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης τώρα δεν καταβάλει εγκαίρως το δώρο Χριστουγέννων στον εργαζόμενο, τότε ο μισθωτός θα πρέπει να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά, η οποία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Μάθετε περισσότερα στο reader.gr, το ειδησεογραφικό site με αυθεντικές ειδήσεις και ενημέρωση.

Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως κάνουν μήνυση, πληρώνουν παράβολο 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).

Στη μηνυτήρια αναφορά πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Facebook Comments