Περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο καταγράφουν τα αρχικά στοιχεία της Eurostat, με οδηγό και πάλι το πρωτοφανές ράλι των τιμών της ενέργειας.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ στο 5,0% τον Δεκέμβριο από 4,9% τον Νοέμβριο και -0,3% τον Δεκέμβριο του 2020, με βάση την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 4,8%.

Η Eurostat αναμένει η ενέργεια να έχει και πάλι τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (26,0% σε σύγκριση με 27,5% το Νοέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,2% σε σύγκριση με 2,2% τον Νοέμβριο), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (2,9% σε σύγκριση με 2,4% τον Νοέμβριο) και οι υπηρεσίες (2,4% σε σύγκριση με 2,7% τον Νοέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, εκτιμάται ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.

Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού στο 4,4% τον Δεκέμβριο από 4% τον Νοέμβριο και -2,4% τον Δεκέμβριο του 2020.

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει την απότομη αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, λόγω κυρίως της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να περιμένει ότι θα υποχωρήσει εντός του επόμενου έτους.

Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στα μέσα Δεκεμβρίου η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις προβολές των αναλυτών της τράπεζας, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε επίπεδο κάτω από τον στόχο του 2% στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής.

Facebook Comments