Η πρωτιά του ελληνικού Χρηματιστηρίου και τα εντυπωσιακά του «όπλα» για τη συνέχεια
Αν και βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες ημέρες του έτους, και παρά την διόρθωση της Παρασκευής λόγω και του έντονα επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος
Αν και βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες ημέρες του έτους, και παρά την διόρθωση της Παρασκευής λόγω και του έντονα επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος
Αν και βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες ημέρες του έτους, και παρά την διόρθωση της Παρασκευής λόγω και του έντονα επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη ξεχωρίσει με τις επιδόσεις του, έχοντας σε πολλές συνεδριάσεις αυτονομηθεί έναντι των άλλων αγορών, με πολλούς τίτλους να έχουν καλύψει τις απώλειες της διετίας της πανδημίας. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του Γενικού Δείκτη καταγράφει κέρδη από τις αρχές του έτους αλλά και σε σύγκριση με τις αρχές του 2021.
Παράλληλα, με κέρδη κοντά στο 6% το Χ.Α. σημειώνει τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τους βασικούς δείκτες της Ευρώπης και μία από τις τρεις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς μετά το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση με κέρδη άνω του 8% και τον Hang Seng ο οποίος καταγράφει άνοδο 6,7%. Εάν η τρέχουσα ορμή συνεχιστεί, τότε η αρχή του 2022 θα αποτελέσει “άνετα” τον μήνα-ορόσημο όπου το Χ.Α. ανέκτησε τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2014.
Από τις πρώτες συνεδριάσεις του έτους έχει φανεί πως το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επιστρέψει δριμύτερο, με τις εισροές κεφαλαίων να εκτοξεύονται σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε ημερήσια βάση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Στην αυγή της νέας χρονιάς τα πράγματα έχουν ξεκάθαρα αλλάξει. Μπορεί το 2021 να κινήθηκε διστακτικά και να υποαπέδωσε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς ανήκει και στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, ωστόσο πλέον οι επενδυτές βλέπουν ότι η ελληνική οικονομία κινήθηκε με ισχυρούς ρυθμούς το 2021 και την επόμενη διετία θα αναπτυχθεί πάνω από την τάση, χάρη και στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, ο τραπεζικός κλάδος φέτος θα σημειώσει ένα σημαντικό ορόσημο, τα μονοψήφια επίπεδα δεικτών NPEs, και οδηγείται με γρήγορα βήματα στην ομαλοποίηση και την κανονικότητα. Όπως τόνισε και η Pantelakis Securities τη στιγμή που ο κόσμος προετοιμάζεται για τη «Μεγάλη Σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο του οικονομικού κύκλου. Αποτελεί ένα μοναδικό story οικονομικής ανάπτυξης, η στήριξη της ΕΚΤ στη χρηματοδότηση της αγοράς είναι σημαντική, οδεύει προς την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η κυβέρνηση ακολουθεί μία σταθερή και φιλική προς την αγορά πολιτική. Έτσι, οι προοπτικές που διαμορφώνεται για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα θετικές, χάρη και στις πολύ ελκυστικές του αποτιμήσεις, τις «καθαρές» από τα NPEs τράπεζες και την ενισχυμένη κερδοφορία των εισηγμένων η οποία ξεπέρνα τα προ-Covid επίπεδα.
Παρόμοια είναι και η αισιοδοξία της Wood. Σύμφωνα με τον οίκο, μπορεί το 2021 το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην «έδωσε» τις αποδόσεις που θα μπορούσε βάσει και των πολύ σημαντικών βελτιώσεων που σημειώθηκαν σε οικονομία και τράπεζες, και να υποαπέδωσε έναντι της Ευρώπης, ωστόσο, το 2022 έχει πολλούς λόγους να προσφέρει το rerating που αναμενόταν εδώ και καιρό, με την υπεραπόδοση του Ιανουαρίου να αποτελεί μόνο την αρχή. Η Wood θεωρεί ότι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν στη συνέχιση της ανόδου του Ιανουαρίου και του ότι το January Effect θα έχει διάρκεια και πέραν του μήνα αυτού, είναι η συνέχιση και φέτος της ισχυρής μακροοικονομικής ανάκαμψης με ρυθμούς της τάξης του 4%, η βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας, της «αναγέννησης» του τραπεζικού κλάδου ο οποίος θα σημειώσει υψηλή μονοψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE και μονοψήφιους δείκτες NPEs, και οι ελκυστικές αποτιμήσεων.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ενίσχυση του τζίρου στο Χ.Α. αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς, εκτός του ότι σηματοδοτεί το αυξημένο πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον, βοηθά στην “εδραίωση” παράλληλα της ανοδικής τάσης. Η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη, εκτιμούν, οδηγεί σε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς ορισμένες από τις υπάρχουσες εταιρείες θα μεγαλώσουν, ενώ ένα πιθανό νέο κύμα εισαγωγών μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητα της αγοράς. Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αναφέρουν, αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, ενώ αναμένεται επίσης αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων προς τις επιχειρήσεις, παράλληλα με την κινητοποίηση πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις.
Σημαντικό “μαγνήτη” για τα funds αποτελεί η ανθεκτικότητα της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων. Είναι χαρακτηριστικό πως η HSBC σημειώνει ότι η αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων που μετέχουν στον δείκτη FTSE Greece τοποθετείται στο 15,4% για το 2022, ενώ εκτιμά πως το 2021 κατέγραψαν από τις υψηλότερες αυξήσεις διεθνώς, καθώς η αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) τοποθετείται στο εντυπωσιακό 180%. Συγκριτικά, των εισηγμένων στον ευρωπαϊκό δείκτη αναδυόμενων αγορών φέτος τοποθετείται στο 8%, ενώ το 2021 εκτιμάται στο 90,8% και, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, η αύξηση των EPS αναμένεται φέτος να κινηθεί στο 5,5%, έναντι +65% το 2021.
Όπως σημειώνει η Beta Securities, κόντρα στην διεθνή τάση, την μιζέρια και την κακοδαιμονία των τελευταίων 11 ετών το Χρηματιστήριο της Αθήνας έδειξε χαρακτήρα, κάνοντας την διαφορά παραμένοντας η πρώτη σε αγορά σε απόδοση στην Ευρώπη. Η άνοδος δεν είναι το απαραίτητο ζητούμενο ωστόσο μετά από καιρό η συμπεριφορά των επενδυτών δεν παρουσιάζει σημεία πανικού ή διάλυσης στις πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται στα κυριότερα χρηματιστήρια του εξωτερικού. Παράλληλα, η ασυνήθιστη ανθεκτικότητα του Χ.Α έχει αυξήσει το βαθμό αποτελεσματικότητας σε νέα και ειδήσεις δίνοντας την αίσθηση μιας ώριμης αγοράς. Κερδοφορία, επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά και μπαράζ εκθέσεων αναλυτών, έτυχαν θετικής υποδοχής σε γενικές γραμμές από μια αγορά που φαίνεται διατεθειμένη να πάρει στοιχήματα σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων. Μια αγορά που δεν δίνει την δυνατότητα μεγάλων υποχωρήσεων παρά τα συσσωρευμένα γρήγορα κέρδη χτίζει ανοδική ψυχολογία και πάντα έχει ένα μικρό μέρος της να διαφοροποιείται σε συνεδριάσεις με αυξημένη προσφορά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας αλλά και του ρίσκου που ενέχει ως “αναδυόμενη αγορά”, δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα της επταετίας στα οποία βρίσκεται. Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ισχυρό sell-off στις ξένες αγορές το οποίο δεν θα αφήσει αλώβητο το Χ.Α. Αν και οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι εμφανίζονται αισιόδοξοι και βλέπουν συνέχιση της ανόδου των αγορών και φέτος, αν και με χαμηλότερες αποδόσεις, ωστόσο η Bank of America διαχώρισε τη θέση της από τους «ταύρους» τονίζοντας ότι παραμένει αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και βλέπει πτώση 12% για τον δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του έτους. Εκτός από αυτό υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι όπως η επιδείνωση των παγκόσμιων μακροοικονομικών προοπτικών αλλά και νέες παραλλαγές της πανδημίας, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα.
Facebook Comments