Στην παγκόσμια κατάταξη των δημοφιλέστερων ταξιδιωτικών προορισμών για τους χρήστες του TripAdvisor το 2022 εστιάζει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt. Σε αυτούς περιλαμβάνονται δύο γνωστά ελληνικά νησιά, η Ρόδος και η Σαντορίνη. Η Ρόδος εμφανίζεται στο Νο 3 των προτιμήσεων, καθώς, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, «προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό για όσους θέλουν να νιώσουν το καλοκαίρι στην παραλία, την αίσθηση της αρχαίας Ελλάδας στην Ακρόπολη της Λίνδου και την αύρα των σταυροφόρων στην παλαιά πόλη της Ρόδου ή έστω θέλουν να απολαύσουν τη φύση με μία επίσκεψη στη μαγευτική Κοιλάδα των Πεταλούδων, στα βορειοανατολικά του νησιού».

Στο Νο 10 των επιλογών εμφανίζεται η Σαντορίνη. «Ένα από τα πιο γνωστά νησιά των Κυκλάδων, που δυστυχώς υπερκατοικείται πλέον από influencers και νεόπλουτους επισκέπτες πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. «Νησί ηφαιστειογενές που οφείλει στη φυσική ομορφιά του την φήμη ως ονειρεμένου ταξιδιωτικού προορισμού. Το βραχώδες τοπίο διασπούν χαρακτηριστικά λευκά σπίτια σε σχήμα κύβου στους δύο μεγαλύτερους οικισμούς, τα Φηρά και την Οία, με τις πολύχρωμες στέγες τους. Μοιάζουν να αιωρούνται σε απόκρημνες πλαγιές πάνω από τον υποθαλάσσιο κρατήρα (του ηφαιστείου)». Κορυφαία προτίμηση το 2022 για τους χρήστες του TripAdvisor είναι η Μαγιόρκα, στην Ισπανία, ενώ στην πρώτη 20άδα περιλαμβάνονται τουριστικοί προορισμοί διεθνούς φήμης όπως το Ντουμπρόβνικ, το Κάιρο, η Χαβάη και η Αρούμπα.     

Τα «κόλπα» του Λίντνερ

Τη δημοσιονομική πολιτική της νέας γερμανικής κυβέρνησης και του φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επικρίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), επισημαίνοντας: «Πολύ βιάζεται ο νέος συνασπισμός. Την Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Βουλή ενέκρινε τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εκφράσει ενδοιασμούς συνταγματικής φύσεως και καλούσε τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να διαθέσουν τουλάχιστον περισσότερο χρόνο, κάτι που ο κυβερνητικός συνασπισμός αγνόησε».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υπενθυμίζει ότι η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση απειλεί με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την «έμπνευση» του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να μεταφέρει στον προϋπολογισμό για την κλιματική αλλαγή αδιάθετα κονδύλια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο για την πανδημία. Και προειδοποιεί: «Παλαιότερα υπήρχαν υπερβολικά πολλές δυνατότητες για συσσώρευση χρεών, γι αυτό οι αναθεωρημένοι κανόνες περί χρέους είναι περιοριστικοί. Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων θέλει να τους τηρήσει και πάλι από του χρόνου. Αλλά αυτό προφανώς δεν γίνεται χωρίς λογιστικά κόλπα, από τη στιγμή που κανείς δεν θέλει να αυξήσει τους φόρους ή να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες. Ο Λίντνερ παίζει ένα παράτολμο παιχνίδι. Εάν παρέμβει το Συνταγματικό Δικαστήριο, θα μείνει με άδεια χέρια».

«Ταχύτατοι» οι έλληνες διπλωμάτες

Κατά κανόνα η ταχύτητα αποτελεί πλεονέκτημα στη διπλωματία, υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις: Όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί, το 2021 ξένοι διπλωμάτες στη γερμανική πρωτεύουσα δέχθηκαν 9.973 κλήσεις, κυρίως για υπερβολική ταχύτητα ή παράνομη στάθμευση. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία αυτά, οι περισσότεροι παραβάτες προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Ένα ακόμη πρόβλημα, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι ότι πολλές φορές διπλωμάτες εμπλέκονται σε τροχαία και εγκαταλείπουν το σημείο του ατυχήματος, αλλά στη συνέχεια δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά, καθώς καλύπτονται από τη διπλωματική ασυλία. «Από το 2009 μέχρι σήμερα το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν την εγκατάλειψη ξεπερνά το 60%», λέει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Φρανκ Μπάλτσερ. Ένα ιδιαίτερα αποτρόπαιο περιστατικό είχε καταγραφεί το 2017: Διπλωμάτης από τη Σαουδική Αραβία είχε παρκάρει τη λιμουζίνα του σε ποδηλατόδρομο και άνοιξε ξαφνικά την πόρτα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει διερχόμενο ποδηλάτη, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Πάντως η Bild δεν αναφέρει εμπλοκή έλληνα διπλωμάτη σε παρόμοιο περιστατικό. 

Facebook Comments