Ο Άλκης ήταν από την Βέροια και σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη. Αφού διάβασε για ένα μάθημα που θα έδινε εξετάσεις, βγήκε μία βόλτα με τους φίλους του. Κάθονταν στα σκαλιά μίας πολυκατοικίας και έτρωγαν όταν τα κτήνη τους επιτέθηκαν και άρχισαν να τους χτυπούν με μανία. «Σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο …» αλλά τα κτήνη δεν σταματούσαν. Επειδή ήταν οπαδός άλλης ομάδας!

Είναι πραγματικά προκλητική η προσπάθεια όλων να μην αποδοθούν ευθύνες σε κανέναν για ένα γεγονός που δεν είναι μεμονωμένο. Διαχρονική ατιμωρησία και μη ανάληψη ευθύνης από κανέναν Κρατικό υπεύθυνο. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό να κυκλοφορούν ορδές αλητών με δρεπάνια και ότι κανένας δεν φέρει ευθύνη για αυτό. Ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί, ούτε οι δικαστές, ούτε η αστυνομία, ούτε οι ομάδες, ούτε τα ΜΜΕ. Στο Κράτος μας, αν και τεράστιο -51 υπουργοί- υπεύθυνος είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ. Πάντα θα φταίει η βροχή, η φωτιά, ο χιονιάς που δεν μας ειδοποίησε ότι θα έρθει, τα πεύκα που καίγονται εύκολα, η «κακιά στιγμή».

Ο Άλκης δεν ζει διότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Ο ένας υπουργός επιτρέπει δρεπανοφόρους να κυκλοφορούν  στους δρόμους και να θερίζουν ζωές. Τον άλλον του αθλητισμού, το μόνο που τον απασχολεί είναι πως θα κάνει τα χατήρια προέδρου μεγάλης ομάδας. Όπως είχε καταγγείλει ο πατέρας άλλου αδικοχαμένου οπαδού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στις κερκίδες, ο συγκεκριμένος υφυπουργός για το μόνο που ενδιαφέρθηκε ήταν να πρωτοστατήσει στην αθώωση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νομού στον οποίο εκλέγεται. Ο τρίτος υπουργός κάνει εισαγωγή λαθροεγκληματιών. Λες και δεν έχουμε αρκετούς εγχώριους αλήτες. Φέρνει και εισαγόμενους. Το γεγονός ότι το 1% των αλλοδαπών είναι υπεύθυνο για το 50% των ειδεχθέστερων εγκλημάτων, αποδεικνύει πολλά. Και στην δολοφονία του Άλκη, οι 3 στους 10 εμπλεκόμενους, είναι Αλβανοί. Ο τέταρτος της δικαιοσύνης, τους αφήνει ελεύθερους όπως συνέβη και με τους συγκεκριμένους που θέρισαν τον  Άλκη.

Είναι πλέον πασιφανές ότι οι υπουργοί του Κρατιστάν είναι χρήσιμοι μόνον για τον εαυτό τους και για τα κομματόσκυλα του κάθε κόμματος. Ο υπουργός γεωργίας δεν γνωρίζει πόσο είναι το ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα! Και να μην ήξερε μόνον αυτό. Οι υπουργοί απλά αλλάζουν καρέκλες για να ικανοποιηθούν όλοι χωρίς κανένας να γνωρίζει το αντικείμενο. Ολόκληρη υπερδύναμη έχει λιγότερα υπουργεία από εμάς. Μία τόσο μικρή χώρα δεν θα έπρεπε να έχει κανένα υπουργείο αλλά έναν πολιτικό προϊστάμενο που να γνωρίζει το αντικείμενο και όχι άσχετους. Μην νομίσει κανείς ότι ο σκοπός μου είναι να κάνω αντιπολίτευση. Τα ίδια και χειρότερα ίσχυαν και με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι τριακόσιοι αδιάφοροι της βουλής με τους «ανθρωπιστικούς» νόμους τους είναι σαν να προτρέπουν τους εγκληματίες να ξαναεγκληματίσουν. Θα κάνουν συσκέψεις και επιτροπές; Τόσα χρόνια δεν χόρτασαν συσκέψεις; Δεν τελείωσαν ακόμα οι επιτροπές; Θα εκφράσουν  την λύπη τους; Θα βγάλουν ανακοινώσεις με τα τετριμμένα ευχολόγια; «Ας είναι η τελευταία φορά που …». Δεν σας εκλέξαμε για να μας δίνετε ευχές. Σας εκλέξαμε για να κάνετε πράξεις.        

Απαιτείται αυστηροποίηση των ποινών ώστε να δρούνε αποτρεπτικά. Δυόμισι χρόνια φυλακή κάθισε ο 20χρονος δολοφόνος του Χαράλαμπου Μπλιώνα στο γήπεδο Αλκαζάρ το 1986. Γιατί να μην το ξανακάνει;

Ελεύθεροι είναι οι δολοφόνοι που πάτησαν με το αυτοκίνητο τον άλλο οπαδό στην οδό Αγίου Δημητρίου πριν από τρία χρόνια ενώ κάποιοι εμπλέκονται και στην δολοφονία το Άλκη. Γιατί να μην το ξανακάνουν;

Ο 23χρονος Αλβανός γιατί ήταν ελεύθερος ενώ ήταν υπόδικος για άλλη επίθεση πριν τρία χρόνια και για άλλη πριν από πέντε; Γιατί να μην το ξανακάνει;

Ορίστε, λοιπόν. Το ξαναέκανε. Πώς νοιώθουν οι πολιτικοί για τους νόμους που ψήφισαν; Πώς νοιώθουν ο δικαστής και ο ανακριτής που τον άφησαν ελεύθερο το 2019;

Θέλετε κι άλλα; Ο δικηγόρος του Άλκη εμφάνισε φωτογραφία του φερόμενου ως δολοφόνου στην οποία δίπλα του είναι ο γιος ανώτερης αξιωματικού του τμήματος αθλητικής βίας. Ενώ αναρωτήθηκε: ποιός θα πληρώσει τον δικηγόρο του Αλβανού που είναι ένας από τους ακριβότερους της πόλης;

Οκτώ φορές αναβλήθηκε η δίκη του πιστολέρο προέδρου ομάδας.

Δέκα μάρτυρες «αυτοκτόνησαν» ή «τσιμεντώθηκαν» για το ναρκόπλοιο με τους δύο τόνους ηρωίνης, ενώ οι εισαγγελείς παραιτούνται. Δήθεν δεν μπορούν να βρούνε τον ιδιοκτήτη. Τον ιδιοκτήτη ολόκληρου καραβιού!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών μας κατατάσσουν ως μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη, λίγες μόνον θέσεις πάνω από χώρες της Αφρικής που διοικούνται από φυλάρχους.   

Θα αλλάξει κάτι; Πέρα από την συναισθηματική φόρτιση των ημερών, σε λίγο το θέμα θα ξεχαστεί από τα ΜΜΕ, ο Άλκης δεν θα δώσει εξετάσεις ούτε για το μάθημα που διάβαζε λίγες ώρες πριν το μοιραίο συμβάν ούτε ποτέ ξανά, και θα απομείνει μόνον η μάνα του να κλαίει. Μέχρι τον επόμενο Άλκη. Εδώ δεν ντράπηκαν να βάλουν τις ομάδες να παίξουν μπάλα την επομένη σαν να μην έγινε τίποτα. Όταν ακόμα τα αίματα του παιδιού ήταν στο πεζοδρόμιο; Έπρεπε να διακόψουν όλα τα πρωταθλήματα επ αόριστο όπως έκανε η Θάτσερ στην Αγγλία. Αλλά ποιός να τολμήσει να πάρει τέτοια απόφαση όταν οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι «κολλητοί» των πολιτικών;

Εκτός από τις βαρύτατες Κρατικές ευθύνες, ηθικοί αυτουργοί και της εγκληματικότητας, είναι οι κομματικοί στρατοί. Ο λόγος που οι πολιτικοί φέρονται απαξιωτικά, προκλητικά και αδιάφορα προς τους πολίτες είναι διότι γνωρίζουν ότι το κάθε κόμμα έχει πίσω του έναν κομματικό στρατό κερδαλεόφρονων ηλιθίων που θα δικαιολογήσει οποιοδήποτε λάθος ή ολιγωρία τους. Η πιο ελεεινή φράση που ακούω είναι «εμείς ανήκουμε στο τάδε κόμμα». Δεν είσαι γίδι για να ανήκεις σε μαντρί. Εννοείται ότι όλοι θα ψηφίσουμε κάποιον όταν έρθει η ώρα αλλά η ψήφος σου δεν πρέπει να είναι δεδομένη για κανέναν. Διότι έτσι σε έχουν σίγουρο και δεν σε υπολογίζουν. Και μαζί με εσένα δεν υπολογίζουν και τους ελάχιστους σοβαρούς ανθρώπους που τους ασκούν κριτική μήπως και βελτιωθούν. Τα κομματόσκυλα είναι συνυπεύθυνα για την δολοφονία του Άλκη. Δείτε τους τώρα πως άρχισαν ήδη να μαλώνουν για το ποιο κόμμα φταίει λιγότερο.

Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι ένα λουλούδι να το κόψεις και να το ξαναφυτέψεις σε άλλη γλάστρα. Ο θάνατος είναι οριστικός και αμετάκλητος. Δεν διορθώνεται. Μόνος τρόπος είναι η πρόληψη μέσω της αυστηροποίησης των ποινών.

Σήμερα ξημέρωσε μία καινούργια μέρα. Θα δούμε τον ήλιο να ανατέλλει, θα πάμε ξανά στις δουλειές μας, θα πιούμε καφέ, θα αγκαλιάσουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Τί θα κάνει σήμερα ο Άλκης; Ο Άλκης, και σήμερα, και αύριο, και μεθαύριο, θα είναι σε ένα κουτί και θα σαπίζει. Και σαπίζει επειδή όλη η χώρα είναι σάπια. Σάπια βουλή, σάπια δικαιοσύνη, σάπια κομματόσκυλα, αδιάφοροι πολίτες. Κανείς δεν θα πάρει μία πρωτοβουλία να αλλάξει κάτι μήπως και δυσαρεστήσει τους ανωτέρους του. Οι βουλευτές μήπως δυσαρεστήσουν τον πρωθυπουργό, οι δικαστές τα ίδια, τα οργανωμένα κομματόσκυλα μήπως πέσουν σε δυσμένεια και οι πολίτες θα αδιαφορήσουν μέχρι το κακό να χτυπήσει την δική τους πόρτα. Ο δε πρωθυπουργός και οι υπουργοί, έχουν άλλες προτεραιότητες.

Άλκη μου, δεν έχω κάποια εξουσία για να σε δικαιώσω. Μόνον την πέννα μου, έχω. Όμως, σου υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω τα λόγια σου «Σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο …» να μην ξεχαστούν ποτέ. Να γίνουν σύνθημα που θα φορούν οι νέοι μας στα μπλουζάκια τους αντί για τα ανούσια σλόγκαν που φοράνε τώρα. Θα επανέλθω ελπίζοντας να μην είναι πάλι ένα άρθρο οργής για τους αλήτες που σου θέρισαν τη ζωή, ούτε για τυχόν γραβατωμένους αδιάφορους που άφησαν τους δολοφόνους σου να κυκλοφορούν ελεύθεροι να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής που εσύ δεν χάρηκες. Αλλά να είναι ένα άρθρο δικαίωσης και ελπίδας.

Άλκη, χωρίς να σε γνωρίζω, νοιώθω ότι σε ξέρω. Νομίζω ότι περπατήσαμε μαζί στους ίδιους δρόμους ως φοιτητές, γελάσαμε στα ίδια στενά του Χαριλάου, κάναμε πλάκα για τις ομάδες μας, φάγαμε τους ίδιους γύρους καθισμένοι μαζί στα ίδια σκαλάκια της πολυκατοικίας. Εκεί που καθόσουν κι έτρωγες με τους φίλους σου το μοιραίο βράδυ. Απλά εκείνο το βράδυ, εγώ έτυχε να λείπω. Κι εσύ ήσουν άτυχος διότι βρέθηκες στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Είμαι σίγουρος ότι όταν κάποια στιγμή γνωριστούμε από κοντά, θα έχουμε πολλά να πούμε.   

*Η φωτό προέρχεται από την εφημερίδα Sportime           

Facebook Comments