Οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά τέθηκαν επί τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ξεκίνησε μετά τις 09:30 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η  κεντρική εκτίμηση που μετέφερε ο κ. Σκρέκας στη συνεδρίαση είναι ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει ζήτημα με την προμήθεια του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας και άρα πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. Βεβαίως, υπάρχουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εκπονηθεί στο «συρτάρι», μέχρι ώρας, όμως, δεν κρίνεται σκόπιμο να ενεργοποιηθούν, όσο και αν η χώρα μας είναι σε ανοιχτή γραμμή και με άλλες χώρες. Μια παράμετρος που τέθηκε, δε, επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο η χώρα μας να κληθεί να συνδράμει ενεργειακά τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό αέριο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Παραμένει, βεβαίως, το ερώτημα τι θα γίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ξεκίνησαν να κάνουν ράλι, δείχνουν, όμως, κάποιες στάσεις σταθεροποίησης, ίσως λόγω της εκτίμησης των αγορών ότι η κίνηση της Ρωσίας δεν θα έχει συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ως προς τις κυρώσεις, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι θα κατευθυνθούν κυρίως σε πρόσωπα και οντότητες των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπως άλλωστε έκαναν αργά χθες το βράδυ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

ΕΓ

Facebook Comments