Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 09:30, αμέσως μετά τον πρωινό καφέ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, για μια συζήτηση «χωρίς ατζέντα», προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία για όλα τα πιθανά σενάρια, όπως γίνεται άλλωστε από χθες το βράδυ και σε πολλές χώρες της Δύσης, όπου συνεδρίασαν τα αντίστοιχα Συμβούλια Εθνικής Ασφαλείας.

Με δεδομένες τις εξελίξεις, πάντως, τρεις αναμένεται να είναι οι βασικοί άξονες συζήτησης σήμερα το πρωί: οι διεθνείς εξελίξεις και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, τι θα γίνει με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας και, βεβαίως, και οι ενεργειακές εξελίξεις. Εξ ου και στη συνήθη σύνθεση του ΚΥΣΕΑ προσετέθη εκτάκτως ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Βεβαίως, ανάλογα και με τις εξελίξεις, υπάρχει ετοιμότητα για εναλλακτικές επιλογές, αν και η χώρα μας έχει την «ασφάλεια» ότι δεν τροφοδοτείται μέσω Ουκρανίας, αλλά μέσω Τουρκίας, από τη Ρωσία.

Το μίγμα των εναλλακτικών περιλαμβάνει:

-Πλήρη ενεργοποίηση του σταθμού της Ρεβυθούσας, προκειμένου να υπάρξει back-up με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Προς τούτο, υπάρχει ανοιχτή γραμμή και με τις ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει επιπρόσθετος ανεφοδιασμός με αμερικανικά πλοία, ενώ η ΔΕΠΑ είναι σε επικοινωνία με την αλγερινή Sonatrach,

-Ετοιμότητα μετατροπής 2 μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργήσουν με diesel, αν και αυτή η λύση δεν έχει μακροπρόθεσμη αντοχή,

-Την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, σε συνδυασμό με τα λιγνιτικά εργοστάσια που είναι ήδη σε λειτουργία.

ΕΓ

Facebook Comments