Οι τρομακτικές και πρωτοφανείς στην παγκόσμια ιστορία κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοι τους, στην Ρωσία, την Λευκορωσία και τις οικονομίες τους είναι φανερό ότι οδηγούν σε μεγάλη οικονομική αναστάτωση όχι μόνον το καθεστώς Πούτιν και τους ρώσους και λευκορώσους ολιγάρχες. Αλλά εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και τις οικονομίες της ίδιας της Δύσης και φυσικά και την οικονομία της Ελλάδος. Η έκταση των επιπτώσεων αυτής της πολιτικής, που ήταν μονόδρομος για τις δυτικές χώρες, δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο μεγάλη θα είναι. Είναι προφανές ότι θα πλήξει και την Ρωσία αλλά ουσιαστικά και την Δύση, ανάλογα με τη διάρκεια και το εύρος των συνεχιζόμενων κυρώσεων.

Στη Ρωσία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίπτωση των κυρώσεων είναι τρομερή. Έχουν δεσμευθεί από τις δυτικές χώρες περίπου το 60% των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας κι αυτό έχει ήδη επιφέρει τεράστιο κόστος στην αποτελεσματικότητα της ρωσικής οικονομίας και στην αντοχή του τοπικού νομίσματος, του ρουβλίου, το οποίο καταρρέει κάθε μέρα. Και φυσικά έχουν υποστεί τρομερές επιπτώσεις οι Ρώσοι ολιγάρχες, που είχαν συνηθίσει να ζουν μέσα σε πρωτοφανή και προκλητική χλιδή.

Όμως, από μια τόσο μεγάλη επιβολή οικονομικών κυρώσεων και από την συνεχιζόμενη επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία, είναι μοιραίο να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το πρώτο και μείζον είναι ασφαλώς η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Σε μια εποχή που και λόγω της πανδημίας είχαν αυξηθεί τρομερά οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο πόλεμος της Ουκρανίας ανεβάζει ακόμα περισσότερο το κόστος της ενέργειας, με πολλαπλές συνέπειες στο κόστος της ζωής των ευρωπαίων και των ελλήνων. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανακουφίσει το κόστος των λογαριασμών ρεύματος για τους έλληνες καταναλωτές. Αλλά εκ των πραγμάτων, με τιμές του πετρελαίου στα 140$ το βαρέλι, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν.

Επιπρόσθετα, ειδικά για μας τους έλληνες η κρίση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι πιθανόν να περιορίσουν τις εισροές ρώσων τουριστών στην χώρα μας, κάτι που θα αποβεί εις βάρος του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος προβλεπόταν ότι θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι, η κρίση θα έχει αποσοβηθεί και οι Ρώσοι τουρίστες θα έρθουν κανονικά στην Ελλάδα, όπου είναι καλοδεχούμενοι. Επιπλέον το τέλος της κρίσης μπορεί να αποσοβήσει την αύξηση των τιμών στη ελληνική γεωργία και στα γεωργικά προϊόντα και να επιτρέψει τις εισαγωγές σίτου κι άλλων απαραίτητων προϊόντων για την ελληνική κοινωνία. 

Facebook Comments