Τον Ιανουάριο του 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο του 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,6 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,0 δισεκ. ευρώ.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν με ρυθμό πολύ ταχύτερο από εκείνο των εξαγωγών, τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 35,4% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 57,9% σε τρέχουσες τιμές (19,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 22,8% σε τρέχουσες τιμές (11,4% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 41,9% σε τρέχουσες τιμές (32,7% σε σταθερές τιμές).

To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε ως αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων (ταξιδιωτικού, μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών). Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 256,7% και 309,8% αντίστοιχα). Η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών οφείλεται στη βελτίωση του πλεονάσματος των θαλάσσιων μεταφορών.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων των τομέων εκτός της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Τον Ιανουάριο του 2022, το ισοζύγιο κεφαλαίων σημείωσε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος τον Ιανουάριο του 2021.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Τον Ιανουάριο του 2022, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 2,2 δισεκ. ευρώ, έναντι μικρού πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του 2021.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Ιανουάριο του 2022, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 21,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 635,2 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 3,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 2,5 δισεκ. ευρώ.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 661,0 εκατ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή (323,0 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) κατά 1,6 δισεκ. ευρώ.

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2022, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,7 δισεκ. ευρώ. 

Facebook Comments