Η παρουσία του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες από χθες το βράδυ, προκειμένου σήμερα να δώσει το παρών στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζει τα δεδομένα της συζήτησης. Και αυτό γιατί ο πόλεμος να παρατείνεται και πλέον η Ρωσία αποτελεί έναν παίκτη «εκτός ελέγχου» που θέτει μια ευθεία απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, όπως λένε ανώτατες πηγές της Συμμαχίας.

Παράλληλα, στο τραπέζι της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών θα βρεθούν τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια, με τις τιμές του αερίου να παίρνουν και πάλι την ανηφόρα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση Πούτιν ότι οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να πληρώνουν το αντίτιμο για το αέριο που προμηθεύονται σε ρούβλια και όχι σε ξένο συνάλλαγμα, όπως ευρώ και δολάρια, που η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Στη σύνοδο θα εγκρίνουν την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με την αποστολή τεσσάρων νέων ομάδων μάχης σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτνερμπεργκ, αυτή την ώρα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμμαχικά στρατεύματα σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη τη Συμμαχία, 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη και 40.000 υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας. 

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνουν και νέα μέσα στήριξης στην Ουκρανία, τόσο απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις όσο απέναντι και σε βιολογικές απειλές, ενώ θα θέσουν και την Κίνα προ των ευθυνών της, προκειμένου να μην στηρίξει στρατιωτικά τη Ρωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τούσκ, θα επαναλάβει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό και την στήριξη, χωρίς αστερίσκους, των πακέτων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Η στήριξη, παράλληλα, συνεχίζεται και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την υποδοχή τουλάχιστον 13.000 Ουκρανών στη χώρα μας, ως σήμερα.

Ως προς τα της ενέργειας, πάντως, η Κομισιόν χθες έθεσε επί τάπητος της συνεδρίασης των ηγετών μια σειρά επιλογών, προκειμένου να αναχαιτιστεί το εκρηκτικό κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Στην αιχμή των προτάσεων αυτών είναι, βεβαίως, το θέμα του πλαφόν στη χονδρική της τιμής του αερίου, ζήτημα που η Κομισιόν έχει εξετάσει, αλλά παραπέμπει προς απόφαση στους ηγέτες.

Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, με ορίζοντα το 2027, και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Η Κομισιόν φαίνεται ότι προωθεί μια Task Force για την κοινή προμήθεια σε καλές τιμές, η οποία θα αντλήσει και από την εμπειρία της κοινής προμήθειας εμβολίων. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.

ΓΕ

Facebook Comments