Η χθεσινή διαρροή του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής που ετοίμασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μας έδωσε μία εικόνα για τις θέσεις του ευρωπαϊκού Νότου. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να συμφωνήσουν στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου αερίου LNG, αλλά και υδρογόνου ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Πρόκειται για θέση που έχει διατυπώσει εδώ και μήνες στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που είχαν θέσει το εν λόγω ζήτημα, μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ

Η προοπτική της κοινής προμήθειας αερίου, όμως, όπως έγινε και με τα εμβόλια, προκειμένου η τιμή να είναι χαμηλότερη, είναι το θετικό από τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο με φόντο το εκρηκτικό κοκτέιλ της ενεργειακής ακρίβειας. 

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, υπάρχει εκ νέου σύγκρουση Βορρά-Νότου. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία προέρχονται με πιο προωθημένες θέσεις και κοινή συνισταμένη την ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στη χονδρική τιμή προμήθειας του αερίου, όπως και παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ίδια γραμμή είναι και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, αλλά και η Πολωνία. Από την άλλη, χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία υπογραμμίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν επείγουν παρεμβάσεις για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, με το σκεπτικό ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι ήδη επαρκή για την τρέχουσα περίοδο και η προοπτική κοινής προμήθειας τους επόμενους μήνες μπορεί να λύσει ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τώρα.

Μένει τώρα να φανεί πού θα κάτσει η μπίλια, αν και η παρουσία του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάντεν στη Σύνοδο σπρώχνει τη συζήτηση για την ενέργεια στη δεύτερη μέρα, την Παρασκευή.

ΓΕ

Facebook Comments