Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα ενάντια στην κερδοσκοπία των αγορών και η χθεσινή ξαφνική δήλωσε δείχνει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Φυσικά, οι δυο προηγούμενες ημέρες ανόδου αποτελούσαν short covering από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Καθόλου τυχαίο αν αναλογιστούμε ότι και το Μεξικό μόλις δυο ημέρες πριν είχε κλείσει put option οδηγώντας σε εξουθένωση της αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι είναι σε θέση να συνεννοηθεί πιθανές περικοπές στην ημερήσια παραγωγή ως μια πρώτη απάντηση στις ισχυρότατες πιέσεις από τα κερδοσκοπικά funds. Τώρα ξεκινάει ένα δεύτερο «παιχνίδι» σχετικά με το αν όντως είναι διαθέσιμος (ο ΟΠΕΚ) για μείωση της παραγωγής και πόσο θα είναι μια πιθανή μείωση.

Η ακριβής δήλωση του ΟΠΕΚ που περικλείει και όλο το νόημα είναι η ακόλουθη: Οι συνεχιζόμενες πιέσεις των τιμών του πετρελαίου ως αποτέλεσμα της πλεονάζουσας παραγωγής και της κερδοσκοπίας, παραμένουν σημαντικός κίνδυνος για τα μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και ολόκληρο τον κλάδο γενικότερα. Όπως πάντα, ο ΟΠΕΚ είναι πρόθυμος να κάνει ότι είναι απαραίτητο για την εύρυθμη, σωστή και ισορροπημένη λειτουργία της αγοράς.

Αυτή την ώρα, το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα $47,60.

Facebook Comments