Τάσεις έντονης επιβράδυνσης παρατηρούνται στην οικονομία της Αυστραλίας (που αναπτύσσεται επί 24 συναπτά έτη σε ένα επίζηλο σερί…) το β τρίμηνο του έτους, εξαιτίας της επιβράδυνσης της Κίνας και της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι δυο ακόμα μεγάλες οικονομίες που έχουν υψηλή εξάρτηση από την Κίνα και τις τιμές των πρώτων υλών, η Βραζιλία και ο Καναδάς, ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι εισήλθαν σε ύφεση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου (καταγράφοντας δυο τρίμηνα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης) για τους ίδιους λόγους.

Στην Αυστραλία η εικόνα είναι κάπως καλύτερη αφού το ΑΕΠ β τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,2%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για ρυθμό 0,4% και επίδοσης 0,9% το α τρίμηνο του έτους. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2% από 2,5% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, πολύ κάτω σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ προκάλεσαν ρευστοποιήσεις στο δολάριο Αυστραλίας που υποχώρησε σε χαμηλό εξαετίας έναντι του δολ. ΗΠΑ, στα 0,6982 δολ. ΗΠΑ. 

Facebook Comments