Ανακοινώσεις προ των πυλών από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αλλά και ανοιχτά της Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα πλέον φαίνεται πως είναι ώριμα για την εκμετάλλευση των blocks, για την οποία έχουν λάβει άδειες η γαλλική Total, την αμερικανική ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα από τις θαλάσσιες έρευνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Ιόνιο και ολοκληρώθηκαν σε δύο φάσεις, στο τέλος Φεβρουαρίου στο Νότιο Ιόνιο και τις πρώτες μέρες του Μαρτίου στο Βόρειο Ιόνιο.

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης, πέραν των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα των ερευνών, αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα στις εταιρίες: το κράτος θα στηρίξει τις εξορύξεις και παράλληλα θα διευκολύνει σε αδειοδοτικό επίπεδο την υλοποίηση των επενδύσεων και από την άλλη οι εταιρίες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συμβάλεις εκμετάλλευσης.

Ρεαλιστικά, πάντως, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα κρατήσει κάποια χρόνια, ακόμα και στο καλό σενάριο, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι σεισμογραφικές έρευνες, κάτι που θα κρατήσει ως το 2024, ενώ σειρά έχουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια μεσοσταθμικά.

 Από εκεί και μετά, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, θα μπορέσουμε να περάσουμε σε φάση παραγωγής αερίου, με την εκτίμηση των αρμοδίων παραγόντων να είναι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει την περίοδο 2028-2029, σε ορισμένες περιοχές των αδειοδοτημένων blocks.

ΓΕ

Facebook Comments