Άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου να αποκλιμακωθεί το κόστος ενέργειας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους Δελφούς, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Μάϊο.

Σκοπός  να συζητηθούν οι επιλογές που η Κομισιόν θα θέσει επί τάπητος για τους ηγέτες καθώς το φάντασμα του λαϊκισμού αναβιώνει, αρχής γενομένης από τις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Εκτός, λοιπόν, από τις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, χθες προσέθεσε ένα ακόμα αντικείμενο στην ατζέντα, συγκεκριμένα τη χρήση των 230 δις που έχουν μείνει ακόμα «κάβα» στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Έχουμε αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά δημιουργικοί και, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δάνεια, για τα οποία τα κράτη-μέλη δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Να τα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή για άλλο σκοπό, ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και να βοηθήσουν ορισμένα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι αυτή είναι μια «φθηνή λύση», υπό την έννοια ότι δεν συνεπάγεται πρόσθετο δανεισμό από την Ευρώπη, αλλά είναι λεφτά που θα μπορούσαν να πέσουν στις αγορές.

Πρόκειται για ιδέα που ακούγεται στις Βρυξέλλες, αν και υπάρχουν ενστάσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία εν γενεί για το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς θεωρούν ότι αυτό θα έπρεπε να είναι ένα έκτακτο γεγονός και όχι ένα σταθερό εργαλείο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη έχει, βεβαίως, και πολιτικές προεκτάσεις και είναι ένα μήνυμα αφύπνισης και προς αρκετούς Ευρωπαίους ως προς την προοπτική επανάκαμψης λαϊκιστικών κομμάτων, με αφορμή και «καύσιμο» την ακρίβεια.

ΓΕ

Facebook Comments