Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει το restart των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες, με φόντο τέσσερα blocks σε Ιόνιο και ανοιχτά της Κρήτης.

Και αυτό διότι, όχι απλά υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών και αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου, αλλά γιατί η νέα συγκυρία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή παραγωγή και αναβαθμίζει τον ρόλο της ΝΑ Μεσογείου. Η χώρα μας, συνεπώς, μπορεί, εκτός από κόμβος, να γίνει και παραγωγός αερίου το επόμενο διάστημα, μπαίνοντας και στο παιχνίδι των εξαγωγών.

Ενώπιον κυβερνητικών στελεχών και αρμόδιων φορέων, αλλά και στελεχών των εταιριών ΕΛ.ΠΕ και Energean που έχουν τις άδειες για τα blocks στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει από τα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αλλά και για τη δρομολόγηση ερευνών σε περιοχές που έχουν μεν αδειοδοτηθεί, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει συνέχεια.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει σήμερα ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα. Στις περιοχές που οι θαλάσσιες έρευνες έχουν «τρέξει» σε ικανοποιητικό βαθμό, επόμενο βήμα είναι οι σεισμικές έρευνες που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2023, ου μην και εντός του έτους στο πολύ καλό σενάριο.

Μετά από περίπου μια διετία ακολουθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ, όλα πάνε με βάση το πλάνο, σε μια πενταετία-εξαετία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κανονικές γεωτρήσεις στις «ώριμες περιοχές».

ΓΕ

Facebook Comments