Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας έδωσε τελεσίγραφο στους στρατιώτες που εξακολουθούν να μάχονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 6:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για οποιαδήποτε δραστηριότητα δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ το τελεσίγραφο στις 06:00 (ώρα Ελλάδας).

Η Μόσχα ισχυρίστηκε χθες ότι  τα στρατεύματά της είχαν επιτύχει την εκκαθάριση όλου του αστικού ιστού της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις, και ο μοναδικός θύλακας μαχητών, Ουκρανών και ξένων, είχε αποκλειστεί στα χαλυβουργεία Azovstal. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters.

Το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο περιγράφεται σαν ένα φρούριο μέσα σε μια πόλη, βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας και εκτείνεται σε περισσότερο από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κτίρια, υψικάμινοι και σιδηρογραμμές.

Στους υπερασπιστές της πόλης περιλαμβάνονται Ουκρανοί πεζοναύτες, μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, μια ταξιαρχία της Εθνοφρουράς και το Τάγμα Αζόφ, μια πολιτοφυλακή που δημιουργήθηκε από ακροδεξιούς εθνικιστές και ενσωματώθηκε αργότερα στην Εθνοφρουρά. Δεν έγινε αμέσως γνωστό πόσοι μαχητές βρίσκονται μέσα στη χαλυβουργία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, οι ζωές όσων παραδοθούν δεν κινδυνεύουν. Όπως αναφέρεται, από τις 06:00 ώρα Μόσχας και για μερικές ώρες μετά, οι ρωσικές δυνάμεις θα επιτρέψουν στους στρατιώτες να εγκαταλείψουν το προπύργιο της χαλυβουργίας Azovstal, υπό τον όρο ότι θα αφήσουν πίσω τους τα όπλα και τα πυρομαχικά τους.  Όσοι παραδοθούν θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

Εάν δεχτούν την παράδοση, σημείωσε η Ρωσία, οι ρωσικές δυνάμεις θα υψώσουν κόκκινες σημαίες στις 06:00 και οι Ουκρανοί θα πρέπει να υψώσουν λευκές σημαίες γύρω από την περίμετρο του χαλυβουργείου.

 Το πρακτορείο Tass επικαλούμενο τον στρατηγό Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντή του ρωσικού εθνικού κέντρου αμυντικής διαχείρισης, αναφέρει ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο ήταν «καταστροφική».

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη «παρέμεινε εξαιρετικά σοβαρή». Αργότερα σχολιάζοντας το ρωσικό τελεσίγραφο, δήλωσε ότι οι ήδη παραπαίουσες ειρηνευτικές συνομιλίες θα ακυρωθούν εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει την απειλή της να εξοντώσει τους Ουκρανούς υπερασπιστές. «Η εξάλειψη των στρατευμάτων μας, των ανδρών μας (στη Μαριούπολη) θα βάλει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση. Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε τα εδάφη μας ούτε τους λαούς μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαριούπολη αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής. Θα είναι η πρώτη ουκρανική μεγαλούπολη που καταλαμβάνει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Facebook Comments