Για την ενεργειακή κρίση που μαίνεται, οδηγώντας τους καταναλωτές να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, το σενάριο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, και πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει, ο ίδιος τόνισε ότι: «Σχεδιάζεται εντός της κυβέρνησης εναλλακτική. Το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση. Το πρόβλημα είναι κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά. Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού».

Σχετικά με τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα το αξιολογεί η κυβέρνηση. Είναι δύσκολο μέτρο γιατί δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί αυτή η μείωση στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά. Ένα μέρος της μπορεί να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με πολλά χρήματα παρεμβαίνεις λίγο στα αδύναμα νοικοκυριά. Το μέτρο αξιολογείται, εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα. Θα αφορά το πολύ σε 2 – 3 προϊόντα, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Στο ηλεκτρικό η παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στα νοικοκυριά. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για το ρεύμα είναι πάρα πολλά».

 




Facebook Comments