Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία  ότι η ακρίβεια και οι υψηλές ανατιμήσεις στα αγαθά και τα προϊόντα που καταναλώνουν οι έλληνες πολίτες, αποτελούν τον μεγάλο εφιάλτη της κοινωνίας μας σήμερα αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία καλείται να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Δεν χρειάζεται να μας το πουν οι δημοσκοπήσεις. Σε όλες μου, τις καθημερινές, περιοδείες στην Δυτική Αθήνα,  την εκλογική μου περιφέρεια, η οποία δυστυχώς έχει και το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όλη την Αττική, αντιμετωπίζω τα δικαιολογημένα παράπονα, τις ανησυχίες, τους φόβους και τις αγωνίες των συμπολιτών μου.

Η κατάσταση είναι αναμφίβολα εξαιρετικά δύσκολη, ιδίως για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ξεφύγει. Η ρήτρα αναπροσαρμογής «κόβει τα πόδια» σε οικογενειάρχες και επιχειρηματίες. Και ο προβληματισμός για το τι μας έρχεται αύριο είναι εντονότατος. Κυρίως το πρόβλημα με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Και δικαιολογημένα. Το ηλεκτρικό είναι το μόνο το οποίο δεν μπορείς να περιορίσεις ιδιαίτερα ούτε φυσικά να κόψεις  από την καθημερινότητα σου στο σπίτι σου. Ούτε μπορείς ιδιαίτερα να περιορίσεις την κατανάλωση του, η οποία δεν επηρεάζει απ’ ό,τι φαίνεται και ιδιαίτερα το ύψος του λογαριασμού. Αυτή η ακατανόητη για τους περισσότερους ρήτρα αναπροσαρμογής έχει προκαλέσει δικαιολογημένα αγανάκτηση. Και αποτελεί αναμφίβολα υποχρέωση της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά την ηλεκτρικής ενέργειας με αποφασιστικότητα, σοβαρότητα, προσοχή για να διερευνήσει εις βάθος την πραγματικότητα με τους λογαριασμούς. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην διεθνή κρίση η οποία πλήττει όλη την ανθρωπότητα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας και των συνεπειών της και φυσικά εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και όλες οι χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, παρουσιάζουν ανάλογες αυξήσεις πληθωρισμού με αυτόν της Ελλάδος.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιθέτως, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής ακρίβειας,  η  οποία πλήττει την ελληνική κοινωνία τους τελευταίους μήνες.

Δεν είναι εύκολο και ούτε υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις. Όπως έχουμε πει κατ επανάληψη, λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός καταβάλλει  υπεράνθρωπες προσπάθειες να πείσει την Ευρωπαϊκή  Ένωση για κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Για παράδειγμα η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, την οποία έχουν ήδη εξαγγείλει χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία αλλά δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει, θα εξαρτηθεί από την κοινή ευρωπαϊκή στάση. Το πλαφόν θα επιβληθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ συνολικά και συγκροτημένα και όχι από μία ή δύο μεμονωμένα. Το ίδιο ισχύει για τις ενισχύσεις που πρέπει να υπάρξουν στην τιμή διαμόρφωσης απευθείας του ηλεκτρικού ρεύματος.

Είμαι πλέον βέβαιος ότι η κυβέρνηση, με αίσθημα σοβαρότητας και υπευθυνότητας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, θα εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά μέσα που διαθέτει η χώρα για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς ακρίβειας που εμφανίστηκε μετά από τόσα χρόνια, εξαιτίας οδυνηρών, εξωγενών παραγόντων. 

Facebook Comments