Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη βαθμίδα ΒΒ σε ΒΒ+, με σταθερό outlook προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s, φέρνοντας τη χώρα μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αγορά θεωρούσε άλλωστε πιθανή την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P, στα ίδια επίπεδα με την αξιολόγηση της καναδικής DBRS. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η DZ Bank είχε σημειώσει πως ο στόχος που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας έως το 2023 είναι απόλυτα ρεαλιστικός, θεωρώντας βέβαιη την αναβάθμιση από την S&P.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η βασική αιτία της πρόβλεψής του οίκου ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 3,4% το 2022, από 8,3% πέρυσι, παρά τη χαμηλή άμεση έκθεση στις εξαγωγές στη Ρωσία, τα σημαντικά επίπεδα αποταμίευσης των νοικοκυριών και τη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου μέσω προμηθευτών από το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

Ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 27 ετών, στο 8% τον Μάρτιο, ωστόσο, όπως εκτιμά η S&P, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για ανοδική πίεση στους μισθούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση φαίνεται πιθανό να επιβραδυνθεί έως τον Σεπτέμβριο, όταν τα πολύ υψηλά μηνιαία μεγέθη από το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα αρχίσουν να εξομαλύνουν τον δείκτη.

Παρά το πιο ταραγμενο εξωτερικό περιβάλλον, η κυβέρνηση, δεσμευμένη για την περίοδο 2022-2026 στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα πρέπει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, εδραιώνοντας την καθοδική πορεία του λόγου χρέους προς  ΑΕΠ, σημειώνει ο οίκος.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υποχωρήσει κάτω από το 13% του συνολικού αποθέματος δανείων το 2021, καθώς οι τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει και πουλήσει τα συγκεκριμένα ανοίγματα. Παράλληλα, η δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών βελτιώνεται, δίνοντας δυναμική στην επιδραστικότητα της νομισματικής πολιτικής.

Ως εκ τούτου, η S&P αναβαθμίζει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε “BB+” από “BB” και επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στη βαθμίδα “B”.

Οι προοπτικές είναι σταθερές, αντανακλώντας τους ισορροπημένους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, με αντίβαρο την ισχυρή στήριξη που παρέχει η ΕΕ και η εγχώρια μεταρρυθμιστική δυναμική, τονίζει ο αμερικανικός οίκος.

Facebook Comments