Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βαίνουν αισίως προς το φινάλε και ήδη από το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν πανηγυρίζουν τον τίτλο.

Δεν συμβαίνει το ίδιο σε Αγγλία και Ιταλία όπου πάμε για φινάλε – “θρίλερ”! Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ διατηρούν τον ένα βαθμό διαφορά, ενώ οι συμπολίτισσες Μίλαν και Ίντερ αρνούνται να χάσουν το φετινό Σκουντέτο.

Και πάμε στη γείτονα χώρα. Το βράδυ της Κυριακής και το ντέρμπι της Λάτσιος με τη Μίλαν ήταν καθοριστικής σημασίας. Και αυτό επιβεβαιώθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης. Το γκολ του Τονάλι (92’) λύτρωσε τη Μίλαν που “απέδρασε” από τη Ρώμη. Έμεινε έτσι στην κορυφή έστω και με αγώνα περισσότερο και δύο βαθμούς διαφορά από την Ίντερ. Οι “νερατζούρι” είχαν θριαμβεύσει επί της έτερης ομάδας από την “αιώνια” πόλη, Ρόμα και περίμεναν τους “ροσονέρι”.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο και ριψοκίνδυνο να προβλέψει κάποιος την έκβαση αυτής της κούρσας. Από τη μία η Μίλαν θέλει να φτάσει πρώτη στην πηγή και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 11 χρόνια. Έχει φτιάξει ένα σύνολο από νεαρούς ταλαντούχους παίκτες και έμπειρους σε πρωταθλητισμό, που την έχει οδηγήσει στη φετινή εντυπωσιακή της πορεία. Ο Πιόλι διαχειρίζεται άψογα το υλικό που διαθέτει και φυσικά έχει χάσει βαθμούς από ομάδες που πρέπει να κερδίσει, κυρίως λόγω της απειρίας των νεαρών αλλά και της χρόνιας αποχής από τους τίτλους. Χτίζει μέταλλο η Μίλαν και οι φίλαθλοι της ανά τον κόσμο αδημονούν να την δουν ξανά στο θρόνο της Σέριε Α.

Από την άλλη, η Ίντερ θέλει να κάνει το back to back και να επιβεβαιώσει ότι εκείνη κάνει πλέον κουμάντο στην Ιταλία και όχι η Γιουβέντους. Έχει σίγουρα περισσότερη εμπειρία από την αντίπαλό της, αφού το αίμα των πρωταθλητών “βράζει” με την περσινή κατάκτηση του τίτλου. Εκτός αυτού έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα επιθετικογενές ποδόσφαιρο, με παίκτες που σύντομα θα βρεθούν σε μία εκ των μεγάλων της Ευρώπης. (Βλ. Λαουτάρο Μαρτίνες, Μπρόζοβιτς, Ντε Φράϊ). Η καρδιά της πρωταθλήτριας θα χτυπά μέχρι και την τελευταία αγωνιστική και σίγουρα δεν θα αφήσει εύκολα τη συμπολίτισσα να πάρει εκείνη τα σκήπτρα.

Στην Αγγλία η κατάσταση παραμένει ίδια. Με μία μικρή διαφορά. Μπαίνουμε πλέον σε μία εβδομάδα ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι “πολίτες” κοντράρονται με την 13 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης και οι “κόκκινοι” με την έκπληξη του θεσμού, Βιγιαρεάλ. Ο χρόνος μετάβασης από το ένα παιχνίδι στο άλλο είναι μηδαμινός και το μυαλό των παικτών πρέπει να συγκεντρώνεται συνεχώς στις νέες προκλήσεις.

Γκουαρδιόλα και Κλοπ τα θέλουν όλα. Άσχετα που το αρνούνται. Είναι η δική τους κόντρα και θέλουν να επιβιώσουν αμφότεροι. Στην Πρέμιερ Λιγκ, έχουν φροντίσει να εξανεμίσουν κάθε πιθανότητα απώλειας βαθμών. Είναι εντυπωσιακό το πως η Λίβερπουλ επικράτησε της Έβερτον στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ. Χωρίς προσπάθεια στο στόχο στο πρώτο ημίχρονο, έλυσε το γόρδιο δεσμό με τον Ρόμπερτσον και ο Οριγκί “κλείδωσε” τη νίκη . Δεν ήταν το ίδιο ισοπεδωτική όπως με τη Γιουνάϊτεντ, ωστόσο η φετινή της ποιότητα και οι λύσεις στην επίθεση την κρατούν στην κορυφή.

Η Σίτι συνέτριψε τη Γουότφορντ με ένα παίκτη που πέρασε άλλη μία χρονιά απαρατήρητος. Ο Ζεσούς έσπασε κάθε ρεκόρ με τα τέσσερα γκολ που πέτυχε και απέδειξε ξανά ότι ο Γκουαρδιόλα, έχει τις απαντήσεις σε όλα. Ξέρει και προβλέπει πάντα σωστά ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει ανάλογα το παιχνίδι.

Η αγωνιστική διαχείριση (το management) στη διάρκεια του αγώνα από τους δύο προπονητές είναι αδιανόητο. Έχουμε περάσει πλέον σε μία εποχή του ποδοσφαίρου που εκείνοι καθορίζουν πως αυτό θα εξελιχθεί.

Facebook Comments