Στην κυβέρνηση έχουν βρει τη φόρμουλα πληρωμής της Gazprom, προκειμένου να μην υπάρξει διαταραχή στην προμήθεια αερίου, με ελληνική ευθύνη.

Και μπορεί η φόρμουλα να μην διευκρινίζεται, όπως αναφέρουν, όμως, κυβερνητικές πηγές οι συναλλαγές για φυσικό αέριο με τη Ρωσία επιτρέπονται με βάση “ρήτρα διαφυγής” που υπάρχει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αερίου, κρατικές και ιδιωτικές, μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους στην GazpromBank σε ευρώ και αυτές στη συνέχεια να μετατρέπονται με εσωτερικό μηχανισμό σε ρούβλια.

Ως τότε, δε, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν κάνει πληρωμές στην Gazprom και θα έχει βρεθεί, ενδεχομένως, και ένας κοινός ευρωπαϊκός βηματισμός.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα αναμένεται να ανταποκριθεί στην επόμενη πληρωμή που είναι στον ορίζοντα και πρέπει να γίνει ως τις 25 Μαϊου το πολύ.

Ως προς το γιατί η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει τη στρόφιγγα στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, ελληνικές πηγές, χωρίς να μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν απόλυτα την κίνηση της Μόσχας, βλέπουν μια προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους και να πάρει μια επικοινωνιακή νίκη, την ώρα που δοκιμάζεται στο πεδίο του επιχειρήσεων.

Από την Αθήνα, παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ποτέ δεν τέθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέμα πανευρωπαϊκού εμπάρκο στο ρωσικό αέριο, αντιθέτως η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σχέδιο προοδευτικής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο ως το 2027 στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο τέλος Μαϊου. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Αθήνα άκουσαν με κάποια έκπληξη τις μάλλον σκληρές δηλώσεις της κ. Φον Ντερ Λάιεν μετά το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας προς Πολωνία και Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και αυτό τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις. Ήδη, με τις επιπρόσθετες προμήθειες LNG που προγραμματίζονται μειώνεται αναλογικά η συμμετοχή του ρωσικού αερίου στο μίγμα στην περιοχή του 30%.

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας κατά περίπου 150.000 κυβικά μέτρα μέσω της ναύλωσης μιας πλωτής δεξαμενής για τους επόμενους 12 μήνες.

Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει ότι δύο πλοία θα μπορούν ταυτόχρονα να ξεφορτώνουν στο νησί, αντί ενός σήμερα. Ακόμα, θα ενισχυθεί η δυνατότητα αποθήκευσης αερίου και είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ιταλία για το ζήτημα αυτό.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ είναι σε ετοιμότητα και 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών) να λειτουργήσουν με diesel αντί για αέριο.

ΓΕ

Facebook Comments