Η μονομερής απόφαση της Τουρκίας να ανατρέψει το «μορατόριουμ» που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν από ενάμιση μήνα στην Κωνσταντινούπολη αναπόδραστα αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε δύο περίπου εβδομάδες.

Και αυτό γιατί το μήνυμα της Αθήνας ότι αποτελεί ίσως τον μόνο σταθερό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή προσλαμβάνει νέο περιεχόμενο. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει χθες το πρωί στον Γ.Γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ και να τον ενημερώσει για το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά προχθές, όταν και έσπασε ρεκόρ παραβιάσεων.

Κάπως έτσι, η Αθήνα αποφάσισε να βάλει επ’ αόριστον στον πάγο τα στρατιωτικά ΜΟΕ, των οποίων η επανέναρξη είχε προσδιοριστεί για τον Απρίλιο στο ραντεβού της Κωνσταντινούπολης, αλλά τώρα κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν.

Οι παλινωδίες της Άγκυρας, βεβαίως, όσο και αν ενοχλούν την Αθήνα, δεν την εκπλήσσουν, καθώς είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με έναν απρόβλεπτο γείτονα.

Πλέον, όμως, τα εθνικά μας θέματα μπαίνουν πολύ πιο δυναμικά στην ατζέντα του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε κατά τις χθεσινές του δηλώσεις με τη Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν στο Μαξίμου ότι η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Υπό αυτό το πρίσμα, στις επικείμενες υψηλού επιπέδου επαφές του στις ΗΠΑ, προεξάρχοντος του ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία που παλινδρομεί, παρά τη νατοϊκή της ιδιότητα. Και ο κ. Μπάιντεν, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η χώρα μας είναι «άγκυρα σταθερότητας» σε μια ταραγμένη περιοχή.

ΓΕ

Facebook Comments