Η συζήτηση που έγινε χθες στις Βρυξέλλες, αλλά και η προετοιμασία για την εθνική παρέμβαση στο ρεύμα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενα σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα το απόγευμα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Μετά την επιστροφή του από την Αλεξανδρούπολη και τα εγκαίνια της μεγάλης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου μαζί με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Σερβίας, ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τους συνεργάτες του στο Μαξίμου τις επόμενες κινήσεις, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν θα τεθεί ζήτημα ενεργειακής επάρκειας για τη χώρα στο εγγύς μέλλον.

Και μπορεί χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Σκρέκας να επέμεινε στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης για το θέμα της ακρίβειας, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων δεν αναμένονται όμως πριν το τέλος Μαΐου, συνεπώς η κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει, προκειμένου να «σβήσει» τις εκρηκτικές αυξήσεις στο ρεύμα, ήδη από τον Ιούνιο.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο που, σε πρώτη φάση, φτάνει ως το τέλος του 2022, με την προοπτική να επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών. Ο μηχανισμός που έχει συζητηθεί είναι λίγο έως πολύ γνωστός, με κεντρικό σενάριο την παρέμβαση στη χονδρική τιμή και επιδότηση στους παραγωγούς για τη διαφορά έναντι της τιμής αγοράς. Αυτή η «παρέμβαση» στην πηγή εκτιμάται ότι μπορεί να συμπαρασύρει την περίφημη πια ρήτρα αναπροσαρμογής και οι τιμές του ρεύματος να έρθουν, έστω, στα προ πολέμου επίπεδα. Το κόστος της παρέμβασης, σε πρώτη φάση, ως το τέλος του έτους, υπολογίζεται στην περιοχή των 2-2,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο, πάντως, ότι το πακέτο δεν είναι ακόμα απολύτως έτοιμο, οι ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται λογικά την επόμενη εβδομάδα.

Την Παρασκευή ξεκινά το συνέδριο της ΝΔ, ενώ το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός αναχωρεί, ώστε τη Δευτέρα να είναι στο Άμπου Νταμπι.

Με την επιστροφή του, όμως, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά, καθώς το θέμα θα πρέπει να κλείσει πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ και το ραντεβού του στον Λευκό Οίκο, στις 16 Μαΐου, με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments