Η φετινή χρονιά οδεύει αισίως προς το τέλος της. Ο Ολυμπιακός εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πανηγυρίσει το 47ο πρωτάθλημα Ελλάδος και ο Κυπελλούχος θα αναδειχθεί στο μεγάλο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ.

Το «τριφύλλι» έφτασε μέχρι εκεί γιατί το άξιζε και γιατί στα χέρια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς άρχισε την ανοδική πορεία, που μέχρι και το περσινό καλοκαίρι ήταν καθοδική. Ο Παναθηναϊκός του Σέρβου προπονητή χρειάστηκε ουσιαστικά ένα γεμάτο τετράμηνο για να βρει τα πατήματά του και να δεθεί και τα αποτελέσματα της προσπάθειας φαίνονται τον τελευταίο καιρό.

Σημαντικές νίκες στα play – off, επί του Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Άρη στη Λεωφόρο, με ισοπαλίες σε παιχνίδια που είτε δεν είχε καλή απόδοση είτε απουσίαζαν αρκετοί από τους βασικούς του παίκτες. Νίκες μάλιστα με ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και επιθετικό προσανατολισμό που θυμίζει ομάδα πρωταθλητισμού. Είναι αρκετά δύσκολο έως «βίαιο» να καταφέρει ένας καινούργιος προπονητής αυτό που έχει πετύχει ο Γιοβάνοβιτς.

Ένα σύνολο με «κουτσουρεμένη» ψυχολογία από τις κάκιστες πορείες των τελευταίων ετών, με πολυετή απουσία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με ποδοσφαιριστές που δεν μπορούσαν να «σηκώσουν» τη φανέλα. Κι όμως. Μέσα σε ένα καλοκαίρι παίκτες και ολόκληρος ο «πράσινος» οργανισμός βρήκε τον «ποδοσφαιρικό» του πατέρα. Σε ένα απαξιωμένο υλικό, «χτυπημένο» από την έντονη κριτική, ο Γιοβάνοβιτς έκανε τις απαραίτητες αλλαγές και έβαλε τις «πινελιές» που εντόπισε ότι ήταν αναγκαίες. Παλάσιος, Μπρινιόλι, Πέρεθ και Γκατσίνοβιτς ήρθαν για να πλαισιώσουν τους στυλοβάτες, Σένγκεφελντ, Μαουρίσιο, Καρλίτος και να συμπαρασύρουν τους ικανότατους Χουάνκαρ, Αϊτόρ και Αλεξανδρόπουλο.

Ήρθαν οι «αναγκαίοι» και έφυγαν οι «περιττοί». Στο πρόσωπο ενός ανθρώπου, ο Παναθηναϊκός βρήκε το συνδετικό κρίκο για να φτιάξει μία ομάδα που θα έκανε μία αξιόλογη πορεία. Και η φετινή, δεν είναι απλώς αξιόλογη, αλλά το παράδειγμα για να βασιστεί σε αυτή η δημιουργία μία ακόμη καλύτερης. Ασχέτως του τι θα συμβεί στον τελικό του Κυπέλλου, με το «τριφύλλι» να μην είναι τόσο αουτσάϊντερ όσο το «βαφτίζουν» ήδη, ο Παναθηναϊκός ήρθε για να σπάσει το δίπολο και την κυριαρχία των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στους εγχώριους τίτλους.

Στο δρόμο που έχει μπει, τελικός προορισμός είναι η επιτυχία. Με υπομονή και επιμονή στο πλάνο του Σέρβου αρχιτέκτονα για τουλάχιστον μία διετία ακόμη, θα έρθουν οι τίτλοι, η ευρωπαϊκή έξοδος και μεγάλες νίκες. Η ομάδα έχει δουλέψει στα βασικά: εναρμονισμένο σύνολο, «χημεία», «μέταλλο» νικητή σε συνδυασμό με την «πράσινη» εξέδρα που γεμίζει ξανά και απολαμβάνει το θέαμα. Αυτό που μένει πλέον είναι η προσθήκη ποιότητας που θα την εκτοξεύσει.

Facebook Comments