Κατά τον κ. Μητσοτάκη, τρεις είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ ως κυβερνώσα παράταξη: «Σταθερότητα, Συνέχεια, Συνέπεια». «Η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο τετραετίας, έχει πρόγραμμα οκταετίας, αλλά έχει όραμα δεκαετίας για την πατρίδα μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, από βήματος του γαλάζιου συνεδρίου.

Ενώ όρισε, εκ νέου, την αυτοδυναμία της ΝΔ ως στρατηγικό στόχο του κόμματος στην κάλπη. «Δυνατή Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Και να γιατί με περιχαρακωμένα τα άλλα κόμματα η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση παύει να γίνεται παραταξιακός στόχος, προκύπτει πλέον ως αντικειμενική αναγκαιότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε και στη στόχευση της μεσαίας τάξης, όταν αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν για την ενεργειακή κρίση, λέγοντας ότι αυτή δεν θα «πληρώσει τη νύφη», σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί σε ένα προνομιακό γαλάζιο ακροατήριο.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν, όπως καθίσταται, σαφές βαθιά πολιτική. Περιελάμβανε έναν εκτενή απολογισμό του κυβερνητικού έργου, προσδιόριζε τα διλήμματα και έθετε τα διλήμματα υπόψιν των κομματικών στελεχών. Παράλληλα, στο «μενού» ήταν και κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν τα γαλάζια στελέχη ενόψει προεκλογικής περιόδου.

«Η προσωπική μας στάση και συμπεριφορά αντανακλούν στην επιρροή της παράταξης γύρω μας. Εχθρός μας είναι ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός. Και όπως ο καθένας μας πρέπει να ακούει τα προβλήματα με κατανόηση, πρέπει να παραδέχεται με ειλικρίνεια της αστοχίες, οφείλει, οφείλετε να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τις απόψεις μας και το έργο μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας την «αποστολή» των γαλάζιων στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στο Metropolitan Expo ήταν χθες σχεδόν πανηγυρικό. Με σχεδόν 2.500 συνέδρους και εγγεγραμμένους πάνω από 8.000 παρατηρητές, στο Metropolitan Expo δεν έπεφτε καρφίτσα. Χιλιάδες ήταν τα γαλάζια στελέχη που έσπευσαν στο πρώτο κομματικό συνέδριο μετά το 2019, αλλά και το τελευταίο ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το αργότερο την άνοιξη του 2023. Οι αγκαλιές, τα φιλιά, έστω με μάσκες, αλλά και οι selfies έδιναν και έπαιρναν, με τους «γαλάζιους» υπουργούς να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους συνέδρους. Και οι εξωκομματικοί υπουργοί της κυβέρνησης, όμως, έδωσαν το «παρών», αναζητώντας τον βηματισμό τους σε ένα παραταξιακό σκηνικό. Μεταξύ αυτών, ο Άκης Σκέρτσος, ο Λευτέρης Οικονόμου, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ήδη, οι πρώτες «ζυμώσεις» για την εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα την Κυριακή ξεκίνησαν, με την ανανέωση των στελεχών να προσεγγίζει το 50%. Οι «γραμμές» είναι, πλέον, αδρές, ενώ, παρά τις όποιες δυσκολίες, το κλίμα ενότητας ήταν πλέον του εμφανούς στους χώρους του συνεδρίου. Στελέχη από την παλαιότερη φρουρά, αλλά και από τη νέα γενιά, έδωσαν το παρών, με το κόμμα να μπαίνει σε κατάσταση ετοιμότητας για μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Το σημερινό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει μια σειρά ομιλιών από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ως προς την κωδικοποίηση του κυβερνητικού έργου. Θα υπάρξουν θεματικές για την ασφάλεια, για την ενέργεια, την καθημερινότητα, την ενεργειακή κρίση, αλλά και την ενίσχυση της εικόνας της χώρας διεθνώς.

Ακόμα, θα παρουσιαστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και του κόμματος της ΝΔ, ενώ βουλευτές της νέας γενιάς θα παρουσιάσουν πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος για τη στέγη, με έμφαση στα νέα ζευγάρια. Παράλληλα, σήμερα αναμένονται και τα διεθνή μηνύματα, όπως του προέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, του γραμματέα του ΕΛΚ Τόνιο Λόπεθ και του αντιπροέδρου του ΕΛΚ Γιάν Όλμπριχτ.

ΓΕ

Facebook Comments